ECB nechala úroky beze změny, oživení v eurozóně prý pokračuje

Renovace symbolu eurozóny před sídlem ECB ve Frankfurtu

Renovace symbolu eurozóny před sídlem ECB ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Evropská centrální banka (ECB) dnes ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Uvedla rovněž, že ekonomika eurozóny navzdory výkyvům na finančních trzích pokračuje v oživení.

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka tak do finančního systému měsíčně pumpuje kolem 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu korun).

Šéf banky Mario Draghi po dnešním zasedání uvedl, že program kvantitativního uvolňování funguje hladce. Dodal, že nákupy budou pokračovat do září příštího roku, nebo do doby, kdy inflace v eurozóně dosáhne dvouprocentního cíle ECB.

Graphical visualization of Ea Interest Rate

ECB zvýšila úvěrový limit Řecku

Draghi dnes rovněž oznámil, že ECB se rozhodla umožnit řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů. Limit půjček z nouzového programu ELA banka na týden zvýšila o 900 milionů eur. Doposud přitom činil zhruba 90 miliard eur (2,44 bilionu korun).

ECB srazila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum loni v září, kdy také oznámila, že začne poprvé dodávat do ekonomiky eurozóny dodatečné peníze prostřednictvím nákupů krytých dluhopisů a dalších cenných papírů od komerčních bank. K razantním opatřením centrální banku přimělo oslabování západoevropské ekonomiky a pokles inflace.