Evropská unie roste. HDP ve čtvrtém čtvrtletí mírně zrychlil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 3.0: Henry Muhlpfordt: Flickr

Tempo růstu ekonomiky eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na 0,3 procenta z 0,2 procenta v předchozích třech měsících. V celé Evropské unii mezičtvrtletní růst zrychlil na 0,4 z předchozích 0,3 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil první rychlý odhad z poloviny února.

Meziročně se hrubý domácí produkt v zemích platících eurem zvýšil o 0,9 procenta a v EU o 1,3 procenta. V obou přídech tempo růstu zrychlilo o 0,1 procentního bodu.

K ekonomickému růstu v eurozóně i celé EU přispěla v mezičtvrtletním srovnání hlavně závěrečná spotřeba domácností. Ta v EU stoupla o půl procenta. Pozitivní byl i dopad zahraničního obchodu. Negativní dopad měla na HDP změna hodnoty zásob.

Nejrychleji roste Estonsko a Švédsko

Z jednotlivých členských zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, nejvíce rostly ekonomiky Estonska a Švédska, a to o 1,1 procenta. HDP Maďarska se zvýšil o 0,9 procenta a Německa, Španělska a Polska o 0,7 procenta. Naopak ekonomika Kypru o 0,7 procenta klesla, v Řecku pokles činil 0,4 procenta a v Rakouska a ve Finska shodně 0,2 procenta.

Za celý loňský rok HDP eurozóny stoupl o 0,9 procenta po poklesu o půl procenta v roce 2013. Celá EU loni expandovala o 1,3 procenta, předloni ekonomika EU stagnovala.

Evropská centrální banka (ECB) tento týden zlepšila prognózu ekonomického růstu eurozóny a konstatovala, že rizika tohoto výhledu se díky jejím krokům a zlevnění pohonných hmot snížila. HDP eurozóny by měl nově letos zrychlit růst na 1,5 procenta. V prosinci ECB čekala růst jen o jedno procento. Zlepšení ECB čeká i v dalších letech, v roce 2017 by eurozóna měla růst tempem 2,1 procenta.