Evropský cestovní ruch postupně ožívá

Rakousko

Rakousko

Pro většinu evropských ekonomik byl cestovní ruch v roce 2013 jedním z hlavních faktorů růstu. Řada destinací jako Rusko, Turecko nebo Francie zažívala nový zájem turistů. Států se zápornými čísly bylo méně, ale patřily do nich pro nás tak oblíbená místa jako je Španělsko nebo Itálie.

Evropa je nejnavštěvovanější turistickou destinací na světě, a proto má cestovní ruch hrát zásadní roli v rozvoji tohoto regionu. Zvyšuje se kultura cestování i důraz na udržitelný přístup v oblasti cestovního ruchu, který napomáhá jak k zachování kulturního a přírodního dědictví Evropy, tak i k jeho dalšímu rozvoji.

Znovu objevený soused

Z nejbližších destinací se Češi stále častěji vracejí do Rakouska. Alpy patří k nejoblíbenějším lyžařským místům především v zimních měsících. Podle statistik vyrazilo v minulé sezoně za lyžováním do Rakouska na 300 tisíc Čechů, do italských Alp pak 120 tisíc tuzemských lyžařů (zdroj: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur AČCKA). Rakouská střediska jsou oblíbená především díky dobré dostupnosti, nadstandardní kvalitě sjezdovek a široké nabídce ubytování.

Zemi našich jižních sousedů propadli i cyklisté. Vzhledem k tomu, že každý pátý Čech tráví většinu svého volného času na kole a posledních pět let pozvolna stoupá zájem o cyklistické letní dovolené i v zahraničí, je pochopitelné, že na kolo se Češi nejraději vydávají právě do Rakouska. Kromě již zmíněné dostupnosti je pro nás atraktivní rozmanitostí krajiny a kvalitním zázemím. Stoupá totiž zájem o luxusnější noclehy, gurmánské zážitky a další služby, mezi které patří například sítě kvalitních a bezpečných cyklostezek s volitelnou obtížností. O zájezdy spojené s cestováním na kole se zajímají především rodiny s většími dětmi a v poslední době také aktivní senioři.

Sport, relax i historické zajímavosti

V cestovním ruchu nabývá na důležitosti segment minidovolených a prodloužených víkendů, ke kterým je Rakousko díky své poloze ideální. Pobyty tohoto typu má ve své nabídce i společnost Tchibo. Ta, kromě kávy a spotřebního zboží, nabízí i zájezdy přes svého partnera pro cestovní ruch, renomovanou mezinárodní cestovní kancelář Eurotours, prostřednictvím e-shopu www.tchibo.cz, v záložce Cestování. Zaměřuje se na pobyty ve čtyř či pětihvězdičkových hotelech v České republice i v zahraničí a Rakousko není výjimkou. Z aktuální nabídky můžeme vybrat oblast Mariazeller Land, místo s nedotčenou krajinou, chutnou kuchyní a útulným čtyřhvězdičkovým hotelem Aktivhotel Weißer Hirsch, kde za 2 noci s polopenzí a s extra dárkem plným pochoutek z Mariazell zaplatíte 2499 Kč na osobu. Městečko Mariazell v sobě kloubí exotiku i klid a je ideálním cílem pro milovníky čilého ruchu i obdivovatele přírodních krás severního Štýrska.