Farmaceutický gigant AstraZeneca kupuje rivala Alexion za 39 miliard dolarů

Farmaceutická společnost AstraZeneca kupuje svého rivala - firmu Alexion za 39 miliard dolarů, tedy zhruba 848,5 miliardy korun.

Farmaceutická společnost AstraZeneca kupuje svého rivala - firmu Alexion za 39 miliard dolarů, tedy zhruba 848,5 miliardy korun. Zdroj: Reuters

Šéf firmy AstraZeneca Pascal Soriot
AstraZeneca také vyvinula vakcínu proti nemoci COVID-19. Zatím však dosáhla rozporuplných výsledků.
3
Fotogalerie

Britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca v sobotu oznámila, že odkoupí svého amerického konkurenta - firmu Alexion za 39 miliard dolarů, tedy přibližně 848,5 miliardy korun. Část této sumy uhradí v hotovosti a zbytek v cenných papírech. Informuje o tom například agentura Bloomberg. Pro AstraZenecu se jedná o největší transakci od jejího založení v roce 1999. Korporace tím posílí svoji pozici mezi deseti největšími farmaceutickými společnostmi světa.

AstraZeneca, která nedávno vyrobila ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou antikoronavirovou vakcínu, díky spojení s rivalem významně rozšíří své portfolio. Alexion se specializuje na vývoj medikamentů proti vzácným onemocněním a na posílení obranyschopnosti organismu. „Je to důležitý krok v historii naší firmy,“ uvedl výkonný ředitel AstraZenecy Pascal Soriot. „Je to pro nás ohromná příležitost urychlit pokrok v naší imunologické léčbě,“ dodal. 

Bloomberg připomíná, že prodej drahých léků proti exotickým nemocem, jaké připravuje Alexion, dokáže vydělat miliardy dolarů navzdory malému počtu zákazníků. Dané produkty jsou proto trendem v současném farmaceutickém průmyslu.

Firma AstraZeneca se snažila odkoupit některého ze svých konkurentů už od začátku letošního roku. Měla například zájem o Gilead Sciences, mimo jiné výrobce léku remdesivir, který se používal k léčbě koronaviru. Samotnou AstraZenecu se naopak před šesti lety neúspěšně pokoušel „spolknout“ americký Pfizer. 

Převzetí Alexionu AstraZenecou bude kompletně dokončeno až ve třetím čtvrtletí roku 2021. Alexion se zavázal zaplatit poplatek ve výši 1,2 miliardy dolarů, pokud by se do té doby nechal koupit jinou společností. AstraZeneca zase uhradí pokutu 1,4 miliardy dolarů v případě, že poruší současnou smlouvu. 

Tržby Alexionu činily v posledních dvanácti měsících 5,9 miliardy dolarů, čili skoro 128,4 miliardy korun a oproti předchozímu roku vzrostly o 24 procent. Firma také zaměstnává přes dva a půl tisíce lidí. Cena akcií AstraZenecy se letos navýšila o sedm procent. Aktuálně se prodávají za 81,6 libry za kus.

Vakcína na koronavirus od AstraZenecy měla podle původních ohlasů účinnost kolem 90 procent. Nová studie z tohoto týdne nicméně tvrdí, že dosahuje pouze 70 procent. Firma by ji přesto měla v blízké době začít dodávat do států Evropské unie, včetně České republiky.