Akcie rozvíjejících se trhů jsou nejníže za čtyři roky

Čína devalvovala jüan

Čína devalvovala jüan Zdroj: ctk/ap

Investorská pohádka o královském zbohatnutí na rozvíjejících se trzích se pomalu rozplývá. Zatímco akciové trhy ve vyspělých ekonomikách lámou historické rekordy, akcie na rozvíjejících se trzích spadly na čtyřleté dno.

Podle agentury Bloomberg poklesl akciový index MSCI Emerging Markets na nejnižší úroveň od léta roku 2011. Může za to masivní odliv prostředků z fondů investujících do rozvíjejících se trhů. Investoři se bojí, že akciové trhy v těchto zemích budou pokračovat v poklesu a snaží se tak odepsat své ztráty a neprodělat ještě více. Odliv investic trvá již pět týdnů v kuse a od začátku letošního roku z rozvíjejících se trhů takto zmizelo již 32 miliard dolarů.

Takzvané emerging markets letos trpí hned na několika frontách. Jejich národní měny spadly na několikaletá minima, ekonomický růst se zadrhává a nyní se potíže objevují také u akcií a vládních dluhopisů. „Aktuální dění na rozvíjejících se trzích připomíná super bouři,“ uvedl pro Financial Times Adrian Mowat, hlavní akciový stratég pro tento segment v investiční bance JP Morgan.

MSCI Emerging MarketsMSCI Emerging Markets | msciMSCI Emerging Markets

Problémy eskalovaly v minulém týdnu, když se Čína rozhodla popustit uzdu vlastní měně jüanu. To poslalo směrem dolů většinu měn nerozvinutých ekonomik. Měnový index JP Morgan Emerging Markets spadl nejníže od roku 2000.

Ačkoli čínské akcie třídy A nejsou součástí zmíněného indexu MSCI EM, stály právě čínské problémy na počátku současné lapálie. Množící se údaje o zpomalujícím hospodářském růstu vedly také k výkyvům tamního akciového trhu. Ten čínská vláda řešila nepopulárními opatřeními jako zastavení obchodování či zákaz prodeje akcií, což u investorů nahlodalo důvěru v druhou největší ekonomiku světa.