Akviziční rekord: Aon koupí svého konkurenta, vznikne největší pojišťovací makléř na světě

Pojišťovací makléř Aon koupí svého konkurenta.

Pojišťovací makléř Aon koupí svého konkurenta. Zdroj: Profimedia

Pojišťovací makléř Aon koupí svého konkurenta firmu Willis Towers Watson. Obchod se uskuteční formou výměny akcií v hodnotě téměř 30 miliard dolarů (668,4 miliardy korun). Spojením vznikne největší pojišťovací makléř na světě, uvedly firmy.

Dohoda se také stane doposud největší dohodou v pojišťovacím sektoru. Obě firmy jsou nyní druhým a třetím největším hráčem na trhu. Spojením tak překonají současnou jedničku Marsch & McLennan.

Podle dohody akcionáři Willis obdrží za jednu svoji akcii 1,08 akcie Aon, což podle páteční závěrečné ceny akcií odpovídá hodnotě 232 dolarů za akcii a pro akcionáře firmy Willis to představuje zisk 16 procent. Po dokončení dohody současní akcionáři firmy Aon budou vlastnit zhruba 63 procent sloučené firmy akcionáři Willis zbývajících 37 procent, napsala agentura Reuters.

Obě společnosti doufají, že se jim podaří dokončit spojení v první polovině příštího roku, po získání povolení od antimonopolních úřadů. Nová, sloučená společnost se má jmenovat Aon a její sídlo bude v Londýně. Tržní hodnota sloučené firmy bude zhruba 80 miliard dolarů.

Načasování dohody je velmi překvapivé, protože přihází v okamžiku, kdy akciové trhy prudce klesají kvůli šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem a ropné válce mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, upozornil list The Wall Street Journal. V pondělí po zahájení obchodování v New Yorku navíc ceny akcií obou firem klesly, což jejich tržní hodnotu snížilo o tři miliardy dolarů

Dohoda také přichází v době, kdy prudce roste konkurence v sektoru, která způsobila propad příjmů z pojistného, zatímco nároky na výplaty škod rostou. Nově navíc pojišťovny čelí růstu nových hrozeb způsobených koronavirem a klimatickými změnami.

Aon zvažoval nabídku na Willis již před rokem. Loni v březnu ale od nápadu bez udání důvodu ustoupil. Podle analytiků by proti spojení mohly mít námitky antimonopolní úřady.

Makléřské společnosti pomáhají propojit podniky hledající pojištění s pojišťovnami. V poslední době však pojišťovací makléři hledají, jak rozšířit své podnikání a nabízejí poradenství firemním klientům o nových a vyvíjejících se hrozbách. Aon a Willis jsou aktivní v mnoha sektorech. Spojení jim má pomoci rychleji vyvíjet nové produkty, zejména ty, které pomohou řešit rostoucí potřeby klientů při řízení rizik způsobených počítačovou kriminalitou, změnami klimatu a nehmotným vlastnictvím.