Americké banky se obávají dalších pokut

Bank of America

Bank of America

Každý pátý dolar loňských zisků amerických velkobank inkasují soudy. Zámořští vyšetřovatelé rozdávají účty za finanční krizi a vykoupení z hypotečních hříchů není levné. Jen šestice největších bank loni zaplatila na pokutách bezmála 19 miliard dolarů, tedy nejvíce od počátku krize.

Do nového roku proto vstupují klíčové banky s obavami. Regulátoři si nově posvítí na obchodování s cennými papíry zajištěnými hypotékami během let 2009 až 2011, kdy probíhala živelná konsolidace zámořského finančního sektoru. Výsledkem mohou být další mnohamiliardové pokuty.

„Náklady na právní spory výrazně ovlivní výsledky bank v loňském roce a očekáváme, že v nejbližší době dále porostou,“ uvádí Jason Goldberg z newyorské pobočky banky Barclays. Strašák obvinění z podvodného oceňování cenných papírů bankami se stane letos jedním z hlavních zdrojů neurózy akcionářů zámořských ústavů. „Po celý letošní rok budou právní spory brzdou pro celý finanční sektor,“ uvádí Pri de Silva, bankovní analytik newyorské CreditSights.

Navzdory tomu sázek na obézní výsledovky bank přibývá. Bankovní index KBW loni přidal 35 procent, investoři tak v budoucnost finančních titulů věřili nejvíce od roku 1997. Díky růstu akcií, nákladovým škrtům i poklesu objemu špatných úvěrů v bilancích totiž banky za loňský rok zřejmě vykážou rekordní zisky.

Podle odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg vydělalo šest největších amerických bank v loňském roce 74 miliard dolarů. Vyšší čísla hlásily výkazy jen v roce 2006, tedy v okamžiku, kdy hypoteční bublina dosáhla největších rozměrů. Tehdy si banky přišly na 85 miliard.

Největší americké banky vydaly za soudní spory od počátku krize více než 103 miliard dolarů. V hledáčku regulátorů nejsou jen americké banky, vyšetřuje se i v kancelářích britské Royal Bank of Scotland či švýcarské UBS. Jak dlouho šetření potrvají, je ve hvězdách. Podle listu Wall Street Journal je vyšetřování stále teprve v počáteční fázi.