Americké fondy začínají skupovat Afriku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Američané začnou spořit na své penze i v Africe. Jeden z největších zámořských penzijních fondů New York State Common Retirement Fund spravující kolem 180 miliard dolarů úspor na důchody totiž zvažuje investici až tří procent svého majetku na černém kontinentu. Stane se tak jedním z prvních velkých hráčů svého druhu, který vyšle peníze svých klientů na investory dosud nepříliš probádanou africkou půdu.

„V příštích pěti letech zvažujeme investici kolem pěti miliard dolarů do afrických aktiv napříč sektory a regiony. Kontinent je domovem mnoha rozvíjejících se ekonomik nabízejících zajímavé investiční příležitosti,“ uvedl mluvčí fondu Thomas DiNapoli pro internetový portál Quartz. Penzijní fondy jsou přitom známy svým konzervativním investičním profilem, ve kterém převažují sázky na dluhopisy vlád stabilních světových zemí.

„Během posledních let sondovalo kolem možností investic v Africe více amerických penzijních fondů,“ uvádí Ashley Bendellová z newyorské investiční skupiny Africa Alliance, která na kontinentu působí.

„Některé z penzijních fondů přestávají mít problém s rizikovějšími regiony. Na druhé straně umístění malé části majetku na méně osvědčené a netradiční trhy nebývá mezi manažery ojedinělé,“ uvádí expertka Manji Chetová z firmy Teneo Intelligence specializované na analýzu politických rizik.

Investice fondů soukromého kapitálu do AfrikyInvestice fondů soukromého kapitálu do Afriky | apevca

Mezi odvětví ekonomiky, o která se investoři zajímají, patří obvykle ta napojená na rychle rostoucí infrastrukturu či sílící střední třídu v některých afrických zemích. Podle dat Africké asociace pro fondy rizikového kapitálu tak nejvíce peněz míří do telekomunikací, bankovnictví a spotřebního průmyslu.

Partnerem penzijního fondu pro africké investice bude fond privátního kapitálu African Capital Alliance, který dlouhodobě působí v regionu subsaharské Afriky. Byly to právě fondy rizikového kapitálu, které k africkému kontinentu obrátily pozornost dalších investorů. Fond Carlyle tak loni koupil bezmála pětinový podíl v nigerijské bance Diamond Bank či stoprocentní balík akcií jihoafrického výrobce automobilových součástek TiAuto.