Americké úřady vyšetřují Deutsche Bank kvůli Íránu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: db.com

Americké úřady vyšetřují německou Deutsche Bank a několik dalších významných bankovních společností kvůli transakcím souvisejícím s Íránem a dalšími zeměmi, které čelí mezinárodním sankcím. Informoval o tom list New York Times.

Americké ministerstvo spravedlnosti údajně zkoumá podezření, že banky prostřednictvím svých amerických poboček přesunovaly v rámci obchodů se sankcionovanými zeměmi miliardy dolarů. Vyšetřování je podle listu teprve v počáteční fázi.

Mluvčí společnosti Deutsche Bank se ke zprávě odmítl vyjádřit. Upozornil pouze, že firma se v roce 2007 rozhodla, že se nebude „zapojovat do nových obchodů se subjekty v zemích, jako jsou Írán, Sýrie, Súdán a Severní Korea, a opustí dosavadní obchody v rozsahu daném zákonnými možnostmi“.

Britská banka Standard Chartered se minulý týden s americkými úřady dohodla, že zaplatí 340 milionů dolarů (téměř sedm miliard Kč) za urovnání obvinění z praní špinavých peněz. Banka podle obvinění několik let umožňovala finanční transakce mezi Íránem a zbytkem světa, ačkoliv se na ni vztahoval zákaz v rámci mezinárodních sankcí proti Íránu.