Americké úřady vyšetřují kvůli daňovým únikům banku Credit Suisse

Credit Suisse

Credit Suisse

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat švýcarskou banku Credit Suisse. Američané mají podezření, že ústav pomáhal bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, z čehož obvinili už více bank, včetně největšího švýcarského správce majetku UBS. Credit Suisse uvedla, že hodlá s americkými úřady spolupracovat jen v rámci svých možností.

Vyšetřování se týká služeb soukromého bankovnictví, které banka poskytla klientům z USA v rámci svého zahraničního poradenství. Ze stejného důvodu se v USA už dříve stala terčem vyšetřování i zmíněná UBS, která neměla tento typ služeb řádně zaregistrován. V roce 2009 banka na poslední chvíli odvrátila obvinění, neboť se s americkými úřady dohodla, že jim dobrovolně zaplatí pokutu 780 milionů dolarů (asi 13,4 miliardy korun).

„V souladu s povinnostmi, které pro nás plynou ze švýcarského právního řádu, budeme s americkými úřady dál spolupracovat, abychom tuto záležitost vyřešili,“ píše se ve stanovisku Credit Suisse.

Americké ministerstvo spravedlnosti kromě Credit Suisse a UBS vyšetřuje i banky Julius Bär a Basler Kantonalbanki, a to včetně bankéřů a dalších prostředníků, kteří mohli transakce mezi bankou a klienty z USA zprostředkovávat. Snahou Američanů je zjistit, zda banky a jejich spolupracovníci hráli v daňových únicích klientů aktivní roli, nebo zda byla jejich úloha jiná.

UBS v roce 2009 připustila, že se dopustila trestného činu, když pomohla bohatým klientům z USA provést takové transakce, které vedly k nezaplacení daní v jejich vlasti. Americkým úřadům UBS předala jména nejprve asi 255 klientů a jejich počet později zvýšila o dalších zhruba 4450.