Americké úřady zabavily nejvíce bitcoinů v historii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: BTC Keychain

Americké úřady zabavily údajnému majiteli webového nákupního portálu Silk Road internetovou měnu bitcoin v hodnotě 28 milionů dolarů (přes 520 milionů korun). Informoval o tom dnes list The Guardian na svých internetových stránkách.

Portál Silk Road, jehož prostřednictvím bylo možné obstarat prakticky cokoli, včetně ilegálních drog, jako je heroin nebo kokain, nebo vraždy na objednávku, úřady začátkem měsíce uzavřely.

Zároveň zatkly jeho údajného majitele Rosse Williama Ulbrichta, ten však jakoukoliv vinu popírá. Podle listu The Guardian úřady zabavily 144 336 bitcoinů, které nalezly na Ulbrichtově počítačovém hardwaru. Údajně jde o největší množství bitcoinů, jaké kdy bylo zabaveno.

Prokuratura obvinila Ulbrichta z obchodování s drogami, hackerství a praní špinavých peněz. Portál Silk Road za dobu působení od roku 2011 údajně vydělal miliardu dolarů. K nákupům na tomto portálu se ve velké míře používaly právě bitcoiny.

Tuto měnu vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Začátkem srpna uznal soudce amerického federálního soudu v Texasu tuto měnu za legitimní platidlo.