Americký technologický index poprvé vystoupal nad osm tisíc bodů

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Vývoj indexu Nasdaq za posledních pět let
2
Fotogalerie

Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden růstem a technologický index Nasdaq hned na počátku obchodování překonal vůbec poprvé hranici 8000 bodů. Akcie posilují díky zprávám o pokroku v jednání o volném obchodu mezi Spojenými státy a Mexikem, uvedla agentura Reuters. Kolem 16:15 středoevropského letního času index Nasdaq vzrostl až na 8011 bodů.

Všechny tři hlavní americké indexy rostou o zhruba 0,9 procenta. Na nový rekord stoupl také hned po začátku obchodování širší index Standard & Poor's 500.

Mexiko a USA spolu jednají o nové Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA). Mexický ministr hospodářství Ildefonso Guajardo novinářům řekl, že oznámení dohody je "pravděpodobně na programu", je ale stále potřeba dokončit velmi důležité otázky. Mexický zdroj blízký jednání pak agentuře Reuters řekl, že je "téměř jisté" že dnes bude zveřejněno oznámení o NAFTA.

Americký prezident Donald Trump na twitteru napsal, že se rýsuje velká dohoda s Mexikem, která vypadá dobře. Bílý dům později oznámil, že Trump bude v 17:00 SELČ informovat o obchodu. Dohoda mezi Mexikem a USA by mohla otevřít dveře k tomu, aby se k jednání o úpravě trojstranné dohody NAFTA z roku 1994 vrátila také Kanada. Vývoj indexu Nasdaq za posledních pět letVývoj indexu Nasdaq za posledních pět let|google

"To co vidíme, je optimismus, že dojde k nějakému řešení obchodních problémů a pak jsou zde zprávy, že USA a Mexiko uzavřou NAFTA," řekl hlavní ekonom firmy Raymond James Scott Brown. Uvolnění obchodu a NAFTA jsou pravděpodobně největšími dnešními událostmi, ale Brown upozorňuje, že jsou zde i důležitější věci, protože domácí ekonomika vykazuje stále známky, že je silná a firemní zisky vysoké.

"Akciový trh je přesvědčen, že obchodní válka je blíže ke svému konci, než k začátku," řekl Chris Rupkey, hlavní finanční ekonom v MUFG Union Bank v New Yorku. 

Na trhu zatím posiluje devět z 11 hlavních sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500. Daří se hlavně materiálovému sektoru, protože ceny kovů a zlata rostou. Výrazně posiluje i průmyslový sektor, který je citlivý na vývoj obchodu. Zisky zaznamenaly akcie firem Boeing a Caterpillar či automobilky Ford, General Motors a Fiat Chrysler.