Avizované nákupy ECB jsou realitou

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) dnes společně s centrálními bankami členských zemí eurozóny zahájila avizovaný program nákupu státních dluhopisů, který má podpořit růst ekonomiky a odvrátit deflaci. ECB to oznámila na svém twitterovém účtu, a potvrdila tak předchozí informace z trhů.

ECB již v lednu uvedla, že bude prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů a dalších cenných papírů měsíčně pumpovat do ekonomiky eurozóny asi 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). Minulý týden upřesnila, že nákupy zahájí dnes.

Podle obchodníků, které citují agentury Bloomberg či Reuters, již dluhopisy v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky nakupují v rámci Eurosystému například centrální banky Německa, Francie a Belgie. Německá centrální banka zahájení nákupů potvrdila. „Na trhu jsme už od rána,“ uvedl její mluvčí.

V nákupech hodlá ECB pokračovat minimálně do září příštího roku. Banka doufá, že zvýšením objemu peněz ve finančním systému přiměje komerční banky k většímu poskytování půjček podnikům a spotřebitelům. To by mělo podpořit ekonomiku a zvýšit tlak na růst cen.

Vladan Gallistl: Centrální banky křiví cenu úplně všeho