Babiš hodlá letos státu na peněžním trhu vydělat 150 milionů

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Za necelé tři měsíce obchodování ministerstva financí na peněžním trhu si zatím státní kasa přilepšila o 45 milionů. Šéf resortu Andrej Babiš hodlá na investicích státních peněz letos vydělat celkem 150 milionů korun. Vynáší především eura uložená u tuzemských peněžních ústavů, a to i díky intervenci České národní banky.

„Peněžní prostředky jsou investovány prostřednictvím dvou typů operací na mezibankovním trhu, na kterém ministerstvo vystupuje jako standardní protistrana pro banky,“ uvádí Marek Zeman z ministerstva financí.

Nejčastěji stát investoval formou půjčky obchodní bance výměnou za zástavu v podobě státních dluhopisů. Partnerem ministerstva při operacích na peněžním trhu bylo letos již 10 domácích bank.

Zatímco v eurech investované rezervy státu vydělaly na trzích přes čtvrt procenta, rozhodující část peněz státní pokladny zůstává v domácí měně úročena 0,04 procenta. „U korun budou do budoucna hlavním výsledkem nové strategie ministra financí úspory na úrokových nákladech státního dluhu,“ dodává Zeman.

Výnosům ze státních investic nahrála i intervence centrální banky. „ČNB od českých bank v rámci intervence skoupila eura, doplňování rezerv bankami následně zvýšilo výnosy na eurovém peněžním trhu,“ uvádí Jaromír Šindel ze Citi.

Ministerstvo financí letos od začátku roku investovalo eurové rezervy v hodnotě 47 miliard korun doposud uložené na účtech státní pokladny na úrok 0,35 a 0,27 procenta.