Bance UBS hrozí ve Francii obří pokuta. Svým klientům měla pomáhat krátit daně

Bance UBS hrozí obří pokuta. Měla umožnit odklony majetku svých klientů do daňových rájů.

Bance UBS hrozí obří pokuta. Měla umožnit odklony majetku svých klientů do daňových rájů. Zdroj: Profimedia

Největší švýcarské bance UBS hrozí ve Francii pokuta nejméně tři miliardy eur (téměř 79 miliard korun). Prokuratura ji viní z toho, že pomáhala bohatým lidem vyhýbat se placení daní, uvedla agentura Reuters. Jde o případ, ve kterém se UBS odvolala proti verdiktu z roku 2019.

Prokurátoři budou požadovat pokutu nejméně dvě miliardy eur za to, že banka podle nich pomáhala vybraným klientům převádět nepřiznaný majetek do zahraničí. Podle pařížského soudu, který má případ na starosti, šlo hlavně o daňové ráje.

Kromě toho se francouzský stát snaží vymoci také miliardu eur na škodách, které mu jednáním banky vznikly. V součtu jde tedy minimálně o tři miliardy eur, což by bylo méně než rekordních 4,5 miliardy eur, které jako pokutu banka původně dostala.

Francouzský soud v roce 2019 rozhodl, že UBS umožňovala klientům legalizovat peníze pocházející z daňových úniků. Vyměřil proto bance v trestněprávním řízení pokutu 3,7 miliardy eur, dalších 800 milionů eur pak měla banka uhradit jako škodu v občanskoprávních řízeních.

UBS žádné pochybení nepřiznala a snaží se před soudem očistit. Na krytí nároků a sankcí si dala stranou jen 450 milionů eur a tvrdí, že pokuta by měla brát v úvahu skutečnou výši nezaplacených daní, nikoliv celkovou částku, kterou si klienti uložili ve Švýcarsku. Opírá se přitom o verdikt, který francouzský nejvyšší soud vynesl v jiném případu.

Nynější soudní řízení by mělo skončit ve středu. Vynesení verdiktu by ale mohlo trvat několik měsíců.