Banka Barclays čelí rekordní pokutě půl miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Po skandálu s mezibankovní sazbou Libor čeká britskou banku Barclays další pokuta. Americký federální regulátor energetického trhu po ní žádá zaplacení rekordní pokuty 435 milionů dolarů (8,39 miliardy korun) za manipulaci s cenou elektřiny.

Podle energetického regulátora FERC banka vytvořila „řízené schéma s cílem ovlivnit obchodování na čtyřech energetických burzách na západě USA“.

FERC po bance navíc žádá navrácení „neoprávněného zisku“ 34,9 milionu dolarů. Dalších 18 milionů dolarů musí zaplatit čtyři obchodníci banky, kteří se na údajném schématu podíleli.

Největší díl z pokut konkrétním osobám zaplatí ředitel sekce Barclays pro severoamerickou energetiku Scott Connelly, kterého regulátor popisuje jako „vůdce manipulativního schématu“ a „nejlépe placeného účastníka“. FERC po něm žádá 15 milionů dolarů. Ostatní obchodníci zaplatí po milionu dolarů.

Zpráva FERC tvrdí, že Barclays trh manipulovala po 655 dní v letech 2006 až 2008 a ostatním účastníkům trhu tím způsobila škodu 139,3 milionu dolarů. V jednom z emailů, které regulátor cituje, obchodníci popisují, jak „vyj*li s burzou v Palu“ vyhnali vzhůru místní index. ———– **

Barclays, která ve čtvrtletí vykázala ztrátu 47 milionů liber, oznámila, že pokutu očekávala, ale bude proti obvinění „důrazně“ bojovat. Barclays také uvedla, že čelí dalšímu vyšetřování amerických úřadů z korupčního jednání při vstupu blízkovýchodního investora do banky. Transakci prověřují i britské úřady.

Obě vyšetřování následují jen měsíc poté, co Barclays připustila, že manipulovala s mezibankovními sazbami Libor a Euribor. Skandál banku stál 450 milionů dolarů, odejít musela také .