Banka Credit Suisse se v prvním čtvrtletí propadla do ztráty

Credit Suisse

Credit Suisse Zdroj: CTK/AP

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse Group v prvním čtvrtletí prodělala 302 milionů švýcarských franků (7,4 miliardy korun). Ztrátu za první tři měsíce roku přitom vykázala poprvé od roku 2008. Složitá situace na trhu bude pokračovat přinejmenším po celé druhé čtvrtletí, uvedla banka v dnešním sdělení.

Čistá ztráta za první čtvrtletí je ale nižší než odhady analytiků, kteří v anketě agenturou Reuters v průměru očekávali ztrátu 424 milionů CHF. Ve stejném období před rokem byla banka v zisku, který činil 1,05 miliardy CHF.

„I když jsme v březnu a pak i v dubnu zaznamenali opatrné známky zlepšení ve vývoji hospodaření, slabší podmínky na trhu a nízká úroveň aktivity klientů pravděpodobně přetrvají i ve druhém čtvrtletí a možná déle,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Tidjane Thiam.

Thiam, který začal banku řídit loni v červenci, by chtěl dosáhnout toho, že podnik bude vytvářet stabilnější zisky díky vyšším příjmům ze správy majetku. Naopak závislost na investičním bankovnictví by se měla snížit. Thiam rovněž usiluje o snížení nákladů do roku 2018 o více než tři miliardy CHF a snížení počtu zaměstnanců po celém světě o 6000. V současnosti banka podle svého webu zaměstnává více než 48 tisíc lidí a působí ve více než 50 zemích světa.

Nepříznivá situace na trhu ale Thiamovu strategii zbrzdila. Společnost loni vykázala první celoroční ztrátu za posledních sedm let. Ztrátová byla i v samotném posledním čtvrtletí loňského roku.