Bankám se daří: vydělaly o půl miliardy více než loni a dosáhly rekordu

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Čtveřice největších bank v Česku loni vydělala 55,1 miliardy korun, což je o 500 milionů meziročně více. Vyplývá to z výsledků bank. Důvodem rekordního zisku je podle expertů příznivá ekonomická situace a rostoucí zájem o úvěry.

"Na výsledcích se podepsala solidní poptávka po úvěrech. Tu táhl nahoru zejména rekordní zájem o hypotéky, jejichž objem kulminoval těsně před říjnovým zavedením nové regulace centrální banky," řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Vyšší sazby se podle něj promítly do atraktivnějšího úročení úložek tuzemských finančních domů u České národní banky. Roli sehrálo i rozpouštění opravných položek, které se promítlo do nižších nákladů rizika, dodal.

Příjmy domácností a firem rostou, takže mají dostatek peněz na splácení závazků, doplnil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Míra nesplácení půjček se drží na velmi nízké úrovni. Bankám podle něj zároveň pomáhá nárůst úrokových sazeb na trhu. Na jejich dobré situaci vydělají i klienti, jelikož banky mají dostatek peněz na investice do rozvoje služeb. Mimo jiné budou banky klást důraz na ještě větší automatizaci a aplikace pro klienty. Zároveň očekává tlak na pokles poplatků, jelikož konkurence nízkonákladových bank významně stoupla.

České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 5,1 procenta na 15,4 miliardy. Provozní zisk se zvýšil o 9,3 procenta na 20,8 miliardy Kč. Výsledek ovlivnily hlavně výrazně rostoucí úrokové výnosy a stabilní náklady.

Čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o desetinu na 15,8 miliardy korun. Důvodem poklesu je vliv meziroční srovnávací základny kvůli mimořádným výnosům a nárůst investic.

Komerční bance loni klesl čistý zisk o 0,6 procenta na 14,8 miliardy korun. Bez započtení jednorázových položek, kam patří loňské vytvoření restrukturalizační rezervy a prodej budovy centrály v roce 2017, se ale zisk meziročně zvýšil o 5,8 procenta.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 353 milionů eur (9,1 miliardy), což je meziroční růst o 24 procent.