Bankám se v Česku daří: letos zatím vydělaly skoro 37 miliard

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Českým bankám jde letos byznys od ruky. Během prvních šesti měsíců roku vydělaly o půldruhé miliardy korun více než za stejnou dobu loni. Se 37 miliardami si tak peněžní ústavy přišly podle předběžných dat ČNB na druhý nejvyšší pololetní profit v české finanční historii.

Obchody rozhýbal především úvěrový boom, domácnosti i firmy si letos začaly půjčovat s největším gustem za poslední léta a své dluhy navíc svědomitě splácely. Lépe se doposud bankám dařilo jen v nejúspěšnějším roce českého bankovnictví 2012. Tehdy ukázala pololetní výsledovka sektoru ještě o tři sta milionů korun zisku více. Letos zažehly jiskru byznysu podniky, které si u bank nabraly nové půjčky bezmála za 320 miliard korun, což je proti loňsku o třetinu více.

Národní rekordy pak lámaly půjčky na bydlení, těch si domácnosti během pololetí nasmlouvaly bezmála za 140 miliard, lepší prodeje české banky nikdy nezažily. „Banky na jedné straně snížily své náklady, rostoucí ekonomika si na druhé straně žádá více úvěrů i dalších služeb. Nízké úrokové sazby sice limitují příjmy bank z úroků, ale rovněž bankám zlevňují jejich zdroje, tedy vklady,“ vysvětluje partner PwC Audit Petr Kříž.

zisky bankzisky bank | E15

„V současné době jsme rovněž svědky nízké delikvence úvěrů, není tak nutné vytvářet takové rezervy na špatné úvěry,“ dodává analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. Podíl nesplácených půjček v ekonomice klesl proti loňsku o deset procent a přibližuje se tak předkrizovým hodnotám.

Výsledková šňůra českých bank začne hned řadou velkých domácích hráčů už tento týden. Konkrétní banky odmítají do okamžiku oficiálních výsledků s odvoláním na povinnost informačního embarga své hospodaření odkrývat.