Bankéři jsou stále přeplacení, varuje šéf Deutsche Bank zaměstnance

Šéf Deutsche Bank John Cryan

Šéf Deutsche Bank John Cryan Zdroj: Deutsche Bank

Bankéři stále vydělávají příliš mnoho. Prohlásil to šéf Deutsche Bank John Cryan. Největší německá banka už několik měsíců prochází hlubokou restrukturalizací a Cryan upozornil, že kromě přemrštěných platů si vezme na mušku i vyplácení odměn obchodníkům ještě předtím, než se projeví všechny výsledky jejich práce.

„Mnoho lidí v odvětví si stále myslí, že můžou brát podnikatelské peníze za to, že si chodí do práce hrát s penězi jiných lidí, a mají přitom pravidelný plat, penzi a pravděpodobně i zdravotní pojistku,“ řekl Cryan podle agentury Bloomberg. „Nezdá se, že by na tom bylo něco podnikatelského kromě struktury odměn,“ dodal.

Zaměstnanci Deutsche Bank se tak zřejmě musí připravit na hubené roky. Jde totiž v krátké době už o druhé Cryanovo prohlášení týkající se přeplácení bankéřů. Nedávno uvedl, že pokuty, které musí Deutsche Bank zaplatit kvůli minulým prohřeškům svých zaměstnanců, se musí odrazit na výši prémií pro stávající pracovníky.

Především obchodníci jsou stále placeni na základě krátkodobých zisků, přestože v delším horizontu se jejich investice může ukázat jako nevýhodná. „Výsledky bychom měli vyhodnocovat s mnohem větším odstupem než po jednom roce,“ řekl nyní Cryan. Dodal, že na vrcholných pozicích je příliš mnoho zaměstnanců.

Plat nemotivuje

Podle Cryana vyšší platy zaměstnance nemusí vést k vyšším výkonům. „Nedokážu se úplně vcítit do myšlení lidí, kteří tvrdí, že pracují tvrději, protože dostanou zaplaceno o trochu více, ale to může být jen můj osobní pohled,“ řekl.

Dbk

Deutsche Bank obvykle vyplácí odměny během prvního čtvrtletí každého roku. Podle Bloombergu by banka mohla prémie v investiční divizi snížit až o 500 milionů eur, tedy téměř třetinu.

Na svých investičních divizích šetří i další evropské banky, které se musí vypořádat s pokutami či přísnějšími požadavky regulátorů. Credit Suisse přehodnocuje platy dvanácti svých vrcholných manažerů poté, co oznámila, že letos nedosáhne předpokládané ziskovosti.

**