Banku BNP Paribas bude spor s USA stát až devět miliard dolarů

BNP Paribas

BNP Paribas Zdroj: Laurent Vincenti, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Francouzská banka BNP Paribas bude pravděpodobně muset zaplatit osm až devět miliard dolarů (více než 181 miliard korun) v rámci případného urovnání se Spojenými státy. Uvedly to zdroje agentury Reuters. Americké úřady zkoumají, zda BNP Paribas v letech 2002 až 2009 porušila americké sankce, vztahující se prý především k Súdánu.

Američané vyšetřují, zda banka neodstranila identifikační údaje z peněžních převodů tak, aby americkým finančním systémem mohly projít bez povšimnutí. Podle dřívějších spekulací by pokuta pro největší francouzskou banku mohla přesáhnout deset miliard dolarů (více než 200 miliard korun).

List Wall Street Journal v neděli s odvoláním na zdroje napsal, že obě strany se v posledních dnech dohodly na širších podmínkách urovnání. Banka by tak mohla mimo jiné přiznat vinu v jednom z bodů obvinění, který se týká porušení amerického zákona o regulaci obchodu.

Zdroje tvrdí, že jednání o řešení sporu se dostala do závěrečné fáze. Banka by prý vinu mohla doznat na začátku července. Přesné datum ale údajně stanoveno nebylo a kvůli složitosti celé záležitosti by ještě mohlo dojít ke zpoždění. Možné je i to, že strany se nakonec nedohodnou. Spojené státy by se pak musely rozhodnout, zda proti bance vznesou obvinění z trestné činnosti.