Banky čekají opatrné zlepšení ekonomiky

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Eduard Erben

Slábnoucí koruna, rostoucí nezaměstnanost, trvající nechuť Čechů nakupovat – tak bude podle prognóz bank vypadat letošní rok. Nebude to procházka růžovou zahradou, ale celkově by měl být tento rok lepší než ten minulý – větší oživení přijde ve druhém pololetí.

Zatímco pro letošek předpovídají ekonomové vývoj HDP kolem nuly, loňský rok skončí podle nich propadem o jedno procento. Na něm se podepsal hlavně útlum spotřeby domácností.

„Extrémní pesimismus českých domácností se projevil v bezprecedentním poklesu jejich spotřeby. Takto opatrné nebyly ani v období měnové krize roku 1998 ani v období globální finanční krize roku 2009,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Podle odhadu KB spotřeba loni propadla o výrazných 2,8 procenta. I pro tento rok čekají analytici spíše pokles, ale ne tak prudký – někde kolem půl procenta.

Prognózy největších bank pro rok 2013Prognózy největších bank pro rok 2013 | E15

V odhadu vývoje HDP je nejoptimističtější ministerstvo financí. Zhoršilo sice svou předpověď z říjnových 0,7 procenta na současných 0,1 procenta, banky se ale shodují na mírném propadu. Podle bank i ministerstva by se však už v letošním prvním čtvrtletí měla ekonomika vrátit k mezičtvrtletnímu růstu.

Optimistické zprávy jdou v posledních týdnech i ze zahraničí. Řecko má prý nejhorší za sebou, důvěra v evropských státech roste. To láká investory do rizikovějších instrumentů, jako jsou akcie, takže trhy hlavně ve druhé polovině loňského roku silně rostly a posílilo i euro. Koruna k euru ale zůstává slabá a tento trend bude pokračovat i letos. Centrální banka opakovaně uvedla, že chce domácí měnu co nejslabší.

Bolavým místem zůstane podle ekonomů trh práce. „Ve druhém pololetí bychom už mohli vidět první známky stabilizace a opatrného růstu. Ekonomika však bude i nadále slabá na to, aby vznikala nová pracovní místa,“ upozornil Petr Dufek z ČSOB.

Inflace podle analytiků nebude velký problém. „Její míra by vzhledem ke slabosti ekonomiky měla zbrzdit na průměrných 2,2 procenta a nebýt vyšší sazby DPH, byla by výrazně pod dvěma procenty,“ dodal Brožka.

Průmysl spíše poroste, ekonomiku tradičně potáhne vývoz. Investice stejně jako spotřeba zůstanou patrně negativní. Mezi bankami má nejoptimističtější odhad růstu UniCredit Bank, podobně jako dříve MF čeká vzestup ekonomiky o 0,7 procenta. „Pro HDP vidíme černou nulu. Náš odhad je plus 0,7 procenta, číslo ale bude asi o něco nižší kvůli špatnému čtvrtému kvartálu 2012,“ míní šéfekonom banky Pavel Sobíšek.

Podívejte se, kolik klientů se musí podělit o jeden bankomat