Banky drží rekordní objem ztrátových půjček

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

V českých bankách leží nejvíce ztrátových úvěrů od okamžiku, kdy Česká národní banka začala tento ukazatel sledovat, tedy za posledních třináct let. V účetních knihách domácích peněžních ústavů bylo v závěru loňského roku takřka 95 miliard korun půjček, jejichž vymáhání je už prakticky nemožné, a jsou tak zralé na odpis.

Platební morálka domácností ani podniků se ale nezhroutila. Loňské úvěrové statistiky prý přepsala Česká exportní banka (ČEB). „Za prudkým nárůstem ztrátových úvěrů v loňském roce stojí pravděpodobně špatné půjčky ČEB,“ uvádí úvěrová analytička Raiffeisenbank Lenka Kalivodová.

Podle ní statistiky nabouralo bezmála šestnáct miliard úvěrů z portfolia exportní banky, jejichž šance na splacení jsou již prakticky nulové. Část ztrátových úvěrů v bankách je prý i dědictvím minulosti, kdy se část půjček vnímaných bankami doposud alespoň s minimální šancí na splacení stala zcela ztrátovou. Zatímco české finanční domy rozšířily svá úvěrová portfolia oproti roku 2013 přibližně o pět procent na více než 2,6 bilionu korun, objem bezcenných pohledávek vzrostl podle statistik ČNB dvakrát rychleji.

Vývoj podílu úvěrů v selháníVývoj podílu úvěrů v selhání | e15

Díru v ziscích bank prý však vyšší úroveň ztrátových úvěrů neudělá. „V tuto chvíli by měly být úvěry už patřičně pokryty oprávkami, čili nepředstavují dodatečné riziko,“ uvádí Zdeněk Fyrbach z ING.

Morálka českých dlužníků se přitom ve většině případů loni zlepšila. Největší krok vpřed v platební morálce předvedly podniky. V problémech se splácením totiž bylo podle bank v závěru loňského roku jen kolem 6,6 procenta půjček, což je nejlepší výsledek od července roku 2009. Špatně si nevedli ani hypoteční dlužníci. V prosinci bylo ve skluzu jen kolem 2,9 procenta z osmisetmiliardového trhu. Lépe spláceli naposledy v dubnu roku 2010.

„V podmínkách nízkých úrokových sazeb může růst úvěrů na bydlení a hypotečních úvěrů pokračovat, přičemž zrychlení růstu ekonomiky by mohlo poměr ztrátových úvěrů perspektivně snížit,“ dodává Petr Hlinomaz z BH Securities.