Banky mají ostudu. Tradeři domlouvali kurzy na chatu

Makléři

Makléři Zdroj: ctk

Světové banky se snaží předejít další ostudě. Jejich obchodníci totiž v některých případech své představy o výši klíčových globálních úrokových sazeb či měnových kurzů nejprve důkladně probrali s kolegy i rivaly z ostatních finančních ústavů na internetových diskuzních fórech. Až ve druhé vlně přišel ke slovu trh. Teprve skandál ohledně manipulace se sazbou LIBOR vedl banky k tomu, aby tento nešvar začaly v tichosti mýtit.

Do jaké míry neformální diskuze traderů na skupinových chatech přispěly ke koordinovanému jednání bank, se už nikdo nedozví, rozhovory nebyly monitorovány. Poté, co se o mechanismy fungování velkých bank začali zajímat regulátoři, finanční domy si posvítily na své obchodníky. „Royal Bank of Scotland v závěru loňského roku zakázala svým traderům komunikaci přes nemonitorovaná internetová fóra,“ uvádí pro list Financial Times dva zdroje obeznámené se situací v bance.

Podobná opatření přijaly podle listu i další velké finanční ústavy, mezi jinými Barclays nebo Citi. Pro banky jsou fóra citlivým tématem. Někteří obchodníci totiž neváhali rozmluvit se na chatu i o svých klientech. „Více než desítka obchodníků byla suspendována kvůli podezření ze sdílení citlivých informací klienta,“ dodává zdroj blízký vyšetřování.

Podle zdrojů listu The Wall Street Journal jde jeden ze směrů vyšetřování po diskuzní místnosti s názvem Kartel. Obchodníci tu s oblibou zdůrazňovali své schopnosti „zatočit“ ze své pozice s tou či onou měnou. Své příspěvky přitom nezřídka doplnili fakty, která neměla opustit brány jejich banky.

Regulátoři z osmi zemí vyšetřují praktiky minimálně 15 velkých světových bank ohledně manipulací s měnovými kurzy. Byly to právě i fragmenty z diskuzí na fórech, jež vyšetřovatelům posloužily jako důkazní materiál pro obvinění bank z ovlivňování sazby LIBOR. „Přáli bychom si, aby chat býval nikdy neexistoval,“ neodpustil si mimo záznam top manažer velké evropské banky. Banky vyšla kauza v pokutách na téměř čtyři miliardy dolarů. Fóra jsou podle odborníků palčivým problémem i při obchodování s akciemi a komoditami.