Banky přitvrdí vůči hypotečním klientům, zpřísní požadavky pro půjčky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Dosáhnout na hypotéku bude po zbytek roku stále obtížnější. Takřka čtvrtina bankéřů podle České národní banky plánuje už během léta v souvislosti s novým zákonem o úvěru zpřísnit podmínky pro poskytování půjček na bydlení. Ještě zásadnější obrat má přijít v závěru roku, kdy tuzemské banky ve svém byznysu naplno zohlední požadavky regulátora na obezřetné hypoteční financování.

„Celých 22 procent bankovního trhu očekává během třetího čtvrtletí u úvěrů na bydlení zpřísnění standardů,“ uvádí červencová zpráva ČNB o vývoji úvěrových podmínek v 21 domácích bankách. Přístup bank se mění už nyní, zatím především vůči zájemcům mimo zaměstnaneckou sféru.

„Část bank už přestala poskytovat hypotéky bez dokladování příjmů, změny registrujeme u některých bank také v neakceptaci doplňkových zdrojů příjmů, jako jsou budoucí příjmy z pronájmu nebo příjmy počítané z obratu vlastněné společnosti. Banky je dříve zahrnovaly do hodnocení bonity klienta,“ uvedl Luboš Svačina z Golem Finance.

Hlavní vlnu zpřísňování očekávají experti nicméně až v posledním čtvrtletí, kdy bude muset bankovní sektor zareagovat na doporučení ČNB, které od prvního října snižuje maximální výši poskytnutého hypotečního úvěru ze současných sta procent hodnoty nemovitosti na 95 procent. „V této souvislosti připravuje změny i Komerční banka,“ říká mluvčí ústavu Pavel Zúbek. „Zejména méně bonitní zájemci žádající větší úvěr by měli hypotéku uzavřít do konce září,“ dodává Svačina.

Nový úvěrový zákon bude podle znalců klást podstatně větší důraz na dokazování schopnosti splácet půjčku. „Banky budou výrazně hlouběji zkoumat peněžní toky rodiny a budou blíže posuzovat příjem žadatelů,“ vysvětluje analytička Partners Lucie Drásalová.

Větší požadavky na banky totiž bude mít i ČNB. Úvěrové instituce jí budou muset důkladněji prokazovat adekvátnost poskytnuté hypotéky tomu kterému klientovi. „Příjem tak musí být stabilní, dlouhodobý, udržitelný, a hlavně doložitelný,“ dodává Drásalová.