Banky se zbavují českých dluhopisů, peníze raději ukládají u ČNB

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Z majetku tuzemských bank mizejí české vládní dluhopisy. V trezorech domácích peněžních ústavů ležely ke konci dubna bondy za 520 miliard korun, což je nejméně od prosince roku 2011. Jen od ledna podle statistik ministerstva financí klesl objem bondů v majetku bank o 32 miliard korun, tedy o více než pět procent.

Lepším byznysem než vsadit na český vládní dluh se pro domácí banky stalo zaparkovat peníze u České národní banky, která jejich peníze zhodnotí lépe. „Výnosy státních dluhopisů přestávají být zajímavé. Proto jejich objem v držení banky postupně klesá. Úložky u centrální banky jsou totiž v současnosti spojeny s menšími náklady než investování do státních dluhopisů,“ uvádí mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Zavoral.

„Objem českých státních dluhopisů ke konci loňského roku klesl ve prospěch slovenských a polských papírů,“ dodává mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Banky dostanou v ČNB za své úložky roční úrok 0,05 procenta. To je více, než nyní nabídne stát při půjčce na dva i tři roky. Zkraje jara byl rozdíl v úročení ještě výraznější, stát si totiž mohl až na šest let nabrat půjčky se záporným úrokem. „Peníze získané ze splatných dluhopisů banky převádějí do ČNB, nově vydané bondy prakticky nenakupují,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Přečtěte si komentář Pavla Ryby:

Vklady bank u centrální banky tak výrazně rostou. Jen za letošek do konce dubna uložili čeští finančníci u centrální banky 293 miliard korun, oproti prosinci tak celkový vklad bank u ČNB vzrostl o třetinu.

Zájem o české dluhopisy tak letos přichází prakticky jen ze zahraničí, podle čísel ministerstva vzrostl objem bondů držený přespolními hráči jen od ledna takřka o čtvrtinu na 363 miliard korun.

Podle analytiků za tím stojí zejména spekulanti na budoucí růst koruny. „Zahraniční investoři spekulují, že po ukončení kurzového závazku České národní banky bude koruna posilovat,“ uvádí Tomáš Holinka z Moody’s Analytics. Hodnota investice vyjádřená v mateřské měně spekulantů by tak podstatně vzrostla.

Dluhopisy v bankáchDluhopisy v bankách|E15