Banky v USA za sebou mají čtvrtletí snů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Byznys amerických bank šlape na plné obrátky. Ve druhém kvartálu vydělali zámořští finančníci více než 40 miliard dolarů, což znamená druhý nejsilnější kvartál za poslední čtvrtstoletí. Do úzkých tak americké banky nezahnaly ani nulové úroky, ani rekordní objem pokut za hříchy z dob hypoteční krize. Více dokázaly ústavy od devadesátých let minulého století vydělat jen loni v zimě, a to o pouhou stovku milionů. Hovoří o tom data výzkumné organizace SNL Financial.

Bankovní kasy plní především hlad po nových půjčkách. Poprvé v americké finanční historii překročil čtvrtletní objem poskytnutých úvěrů osm bilionů dolarů, když půjčky rostly nejrychlejším tempem od krize. Firmy tak na jaře vyčerpaly o bezmála 13 procent více úvěrů než loni, objem půjček na auta a spotřební zboží vzrostl o více než šest procent. Výsledovkám pomáhá i lepšící se kázeň dlužníků. Podle studie registrují zámořské banky nejnižší úvěrové ztráty za posledních osm let.

„Solidní zisky bank jsou tím nejlepším znamením slibně se rozjíždějící ekonomiky,“ uvádí bankéř John Kanas z filadelfské BankUnited. Jen čtyři největší zámořské banky vydělaly takřka 2,5 miliardy dolarů, tedy o pětinu více než loni. Klienti hlásí, že banky jsou při půjčování vstřícnější. „Získat úvěr je mnohem snazší než dříve, o tom není vůbec pochyb,“ říká Randy McCullough ze zámořské firmy Charles & Colvard. Řada bank podle studie SNL uvolnila své úvěrové standardy, navýšila úvěrové limity a zmírnila podmínky pro poskytování spotřebních půjček.

Investoři vzkvétající byznys bank zatím neberou na vědomí. Index KBW kopírující akcie 24 největších amerických finančních ústavů letos nepřidal ani procento, celý trh přitom optikou benchmarku S&P 500 podražil o více než pětinásobek. Důvodem jsou podle pozorovatelů noviny obden napěchované nářkem finančníků nad destruktivními dopady sílící bankovní regulace, stejně jako zprávy bank o chřadnoucích obchodech s akciemi a komoditami či upadajícím trhu s hypotékami.