Banky vedou účty zdarma, ale s mnoha podmínkami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Konkurence nízkonákladových bank na českém trhu přitvrzuje. Toho si jsou zavedené banky vědomy, každá jde do protiútoku s jinou strategií. Většina se kvůli konkurenci snaží nabídnout vedení běžného účtu zdarma či alespoň se slevou. Vážou k tomu ale několik podmínek.

Častou je aktivní využívání účtu, které si však banky představují rozdílně. „Stačí si každý měsíc nechat poslat jednu platbu, provést jednu platbu a jednou zaplatit debetní kartou v jakémkoli obchodě včetně internetového, a to do dvacátého dne v příslušném měsíci,“ vysvětluje mluvčí UniCreditu Petr Plocek. Banky se tak snaží přimět klienty k vyššímu využívání účtu, čímž se jim klient „zaplatí“. Často je to nejnižší možný počet plateb kartou. Z těchto transakcí banka inkasuje nejvíce.

Podle informací z bank na slevu či bezplatné vedení nedosáhne třetina až polovina klientů. „Podmínky bezplatného vedení splňují zejména majitelé prémiových kont, a to v průměru osmdesát procent z nich. U ostatních je podmínka bezplatného vedení splněna v průměru okolo padesáti procent,“ potvrzuje Plocek.

Snadněji na bankovní služby dosáhnou bohatší klienti. Těm s více než milionem korun v různých produktech skupiny ČSOB banka nabídne zdarma exkluzivní konto. Méně majetní se musejí obrátit na Poštovní spořitelnu, součást skupiny ČSOB. „Era on-line účet je zdarma veden těm klientům, jejichž průměrný měsíční zůstatek v předchozím měsíci neklesne pod patnáct tisíc korun,“ uvedla mluvčí Poštovní spořitelny Zuzana Kalátová. Komerční banka nabízí slevu padesát a sto procent za vedení běžného účtu v případě splnění jedné, respektive dvou ze čtyř podmínek. Mezi ně patří uložení prostředků nad sto tisíc či pravidelné spoření nebo investování u firem skupiny KB. Česká spořitelna, největší tuzemská banka v počtu klientů, bezplatný běžný účet nenabízí.

Svérázný způsob akvizice klientů a bezplatné vedení účtu ukazuje GE Money Bank. Ta nabízí vedení běžného účtu zdarma, pokud klient do měsíce od otevření konta přivede další dva klienty. Běžný účet zdarma pak mají všichni.
Naopak Raiffeisenbank šla opačnou cestou a nabídku vedení účtů s obratem patnáct tisíc korun měsíčně zdarma ukončila. Nyní nabízí účet za 129 korun měsíčně, který už obsahuje nadstandardní služby včetně výběrů z bankomatů po celém světě zdarma.