Banky zahustily síť bankomatů, s pobočkami šetří

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Stále větší role internetového bankovnictví nevedla ke snížení počtu poboček českých bank. V roce 2010 jich bylo 5166, o pět let později 5185.

Tradiční finanční instituce v rámci optimalizace zhruba stovku z nich zrušily. Noví hráči jich ale s cílem být viditelní podobný počet otevřeli. „Pobočky mají čím dál více podobu kontaktních míst, kde se bankéř potkává s klientem. Společně s pohybem lidí se přesouvají ze středu měst do obchodních center,“ řekl majitel serveru Vstřícná banka Patrik Nacher.

Optimalizaci hlavně ve větších městech potvrzuje GE Money Bank. „V malých městech ke změnám prakticky nedochází,“ uvedla mluvčí Lucie Policarová. „Trendem je budování menších obchodních míst a ta budou i nadále přibývat,“ řekla ředitelka Partners investiční společnost Lucie Simpartlová. „Pobočky budou muset být také mnohem efektivnější, útlejší a patrně i civilnější,“ doplnila mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Jasný nárůst je naopak vidět u bankomatů, kterých přibylo o čtvrtinu. Zatímco před pěti lety jich bylo 3761, dnes už 4715. Je za tím i snaha bank omezit hotovostní operace na pobočkách. „Obecně jsou hotovostní operace pro banku nákladné a poplatky za ně se snaží přimět zákazníky, aby tyto transakce minimalizovali,“ uvedla Simpartlová. Bankomaty přibyly hlavně velkým bankám. Ty nízkonákladové si vlastní síť nebudují. Podle odborníků by ale situaci mohla změnit regulace mezibankovních poplatků.

bankmaty a pobočkybankmaty a pobočky | E15