Barclays vyšetřují kvůli investicím z Kataru

Anthony Jenkins

Anthony Jenkins Zdroj: reuters

Britská banka Barclays si ještě ani neoddechla od skandálu s manipulováním s londýnskou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR a přišla další rána. Britský vládní úřad SFO (Serious Fraud Office) oznámil, že rozjel vyšetřování finančních transakcí mezi bankou a investory z Perského zálivu, kterých banka využila, aby posílila svoji kapitálovou pozici během finanční krize před čtyřmi lety.

Příliv peněz do Barclays ze zemí bohatých na ropu v době vrcholící finanční krize prošetřuje i britský bankovní regulátor FSA.

Na podzim roku 2008 se Barclays podařilo získat od investorů 11,5 miliardy liber, to bance umožnilo vyhnout se následování konkurenčních Lloyds a Royal Bank of Scotland, které musely požádat o vládní pomoc, jež nakonec vedla k jejich zestátnění. SFO se při svém vyšetřování zaměřuje na transakce mezi bankou a společností Qatar Holding, která je součástí katarského suverénního investičního fondu a jež podle slov Barclays investovala 4,5 miliardy liber.

Vyšetřování úřadu FSA se přitom soustředilo na čtyři současné a bývalé seniorní pracovníky banky. Investice ve výši 3,5 miliardy liber, kterou provedl člen královské rodiny v Abú Dhabi a majitel fotbalového klubu Manchester City, šejk Mansúr, není součástí probíhajícího vyšetřování. Krok SFO tak ještě zesílí tlak na banku, protože stejná instituce vyšetřuje také okolnosti manipulování s mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR. Banka se již dohodla s britskými a americkými regulátory na zaplacení pokuty ve výši 290 milionů liber.

Čtěte také:

Skandálem zmítaná Barclays v pololetí zvýšila zisk

Šéf banky Barclays Bob Diamond rezignoval

Za podvod zlatý padák: exmanažer Barclays si odnáší miliony liber

Barclays je zatím jedinou bankou, která přiznala pochybení a přistoupila na zaplacení sankce. Vyšetřováno je přitom všech šestnáct bank, které se na sestavování londýnské mezibankovní úrokové sazby podílejí.

Banka Barclays má nového šéfa

Pár hodin po oznámení SFO, že banku vyšetřuje, dostala Barclays nového šéfa. Stal se jím insider Antony Jenkins, dosavadní šéf retailové divize banky. Jenkins, který přebírá banku v nejturbulentnější době její historie, nahradí Boba Diamonda, jenž neustál skandál s ovlivňováním důležité úrokové sazby. Barclays zveřejnila také způsob odměňování nového šéfa a uvedla, že bude minimálně o 25 procent levnější než Diamond. Od včerejšího nástupu do funkce bude pobírat plat 1,1 milionu liber ročně a bonusy nepřesáhnou 250 procent základního platu. Diamond si za loňský rok přišel celkově na 6,9 milionu liber.