Bernanke: Fed bude pokračovat v podpůrné měnové politice

Ben Bernanke vystoupil s jedním z posledních projevů v roli šéfa americké centrální banky

Ben Bernanke vystoupil s jedním z posledních projevů v roli šéfa americké centrální banky Zdroj: CTK/AP

Americká centrální banka (Fed) je i po nedávném omezení nákupů dluhopisů nadále oddána podpůrné měnové politice. Na ekonomické konferenci ve Filadelfii to řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Jeho projev byl možná poslední v jeho funkci, v níž jej na počátku února vystřídá kolegyně Janet Yellenová.

Bernanke ve vystoupení předestřel optimistické hodnocení vyhlídek americké ekonomiky. Dobré zprávy z trhu bydlení, finančního sektoru a z rozpočtové politiky však tlumil opakovaným poukazem na to, že oživení ekonomiky „zůstává rozhodně nedokončené“.

Fed se 18. prosince překvapivě rozhodl začít omezovat svou krajně uvolněnou měnovou politiku a oznámil, že od ledna sníží nákupy dluhopisů v průměru o deset miliard na 75 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) měsíčně. Naznačil ale, že klíčová úroková sazba zůstane na nynější prakticky nulové úrovni déle, než dosud sliboval. Banka rozhodnutí omezit nákupy dluhopisů zdůvodnila zlepšujícími se podmínkami na trhu práce.

Prosincový krok „nenaznačuje žádné oslabení našeho závazku udržovat vysoce podpůrnou měnovou politiku tak dlouho, jak bude potřeba“, řekl Bernanke na fóru Americké ekonomické asociace (AEA). „Spíše odráží pokrok, který jsme udělali na cestě za naším cílem podstatně zlepšit výhled trhu práce,“ dodal.

V letošním třetím čtvrtletí americká ekonomika rostla tempem 4,1 procenta ročně, což bylo nejrychleji za téměř dva roky. V listopadu míra nezaměstnanosti v USA klesla na rovných sedm procent, což je minimum za pět let. Během příštího roku by podle odhadu Fedu mohla klesnout až na 6,3 procenta.