Bez překvapení. ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: e15 Miroslav Belančin

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,75 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na úroveň, na které byla naposledy v polovině června 2022. Analytici pokles sazeb v tomto rozsahu očekávali.

Tisková konference bankovní rady se uskuteční v 15:45. Guvernér ČNB Aleš Michl na ní vysvětlí důvody dnešního rozhodnutí a zveřejní také poměr, jak členové bankovní rady o nastavení sazeb hlasovali.

Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada ve stejném rozsahu i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 6,75 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 4,75 procenta.

Analytici snížení sazeb o půl procentního bodu očekávali. Podle nich by sice samotná meziroční inflace, která v únoru dosáhla dvouprocentního cíle ČNB, umožňovala razantnější uvolňování měnové politiky, rizikem ale je rychlejší růst cen služeb a slabší kurz koruny.

„ČNB zvolila opatrnější přístup k uvolňování měnové politiky, patrně z důvodu obav z dalšího oslabení koruny a také ze stále zvýšené inflace u služeb,“ uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Trh i analytici po nižších inflačních číslech prvních dvou měsíců roku čekali, že by ČNB mohla tempo snižování sazeb zrychlit, po komentářích představitelů ČNB v minulém týdnu však podle něj očekávání přehodnotili a dnešní pokles sazeb byl tak poměrně jednomyslně předpokládán jak analytiky, tak i trhem. Dnešní snížení sazeb by tak nemělo mít zásadnější dopad na kurz koruny, dodal Seidler.

Video placeholde
e15 Cast s bývalými guvernéry ČNB Jiřím Rusnokem a Miroslavem Singerem • E15

Pokles úrokových sazeb zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Letos v únoru ČNB snižování sazeb zrychlila, když sáhla k poklesu o půl procentního bodu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.