Bohatí lidé mohou mít svůj fond

Zlatá vejce

Zlatá vejce Zdroj: profimedia.cz

Je to vlastně paradoxní – lidé, kteří mají hodně peněz, s nimi moc neriskují. Typická portfolia bohatých lidí (investice v řádu jednotek milionů korun) vlastně vypadají docela konzervativně. Cílem podle bankéřů nebývá výnos, ale hlavně udržení majetku, aby z něj neukrajovala inflace.

„V aktuálním prostředí nízkých úrokových sazeb pozorujeme i velmi nízká inflační rizika, za účelem udržení kupní síly finančních prostředků tedy není nutné podstupovat vysoké riziko,“ říká šéf privátní banky Gutmann Tomáš Končický. V horizontu jednoho roku banka radí opatrnost.

„Zde je kladen důraz převážně na bezpečnost investice a vysokou likviditu. Výnos v tomto horizontu není prioritou. Využívají se fondy peněžního trhu doplněné přímou investicí do státních a korporátních dluhopisů se splatností jeden rok,“ říká. V tříletém horizontu se portfolio doplňuje o rizikovější aktiva typu akcie či dluhopisy s nižším ratingem, časté jsou také korporátní dluhopisy. Na pět let se přidávají komodity a akcie nemovitostních firem kotovaných na burze.

Také investiční stratég ČSOB Asset Managementu Aleš Prandstetter by v horizontu jednoho roku využil hlavně depozitní produkty. Na tříletém horizontu by je ale z portfolia vyřadil.

„Již pro tříleté období dává malá akciová složka, řekněme do 15 procent, smysl, pro pětileté klidně až do 50 procent, podle citlivosti klienta na případné tržní výkyvy. Světové firmy, zejména ty americké, totiž od roku 2009 zvyšují své zisky, které již dávno překonaly i předkrizovou úroveň,“ říká. Banka privátním klientům také nabízí investiční certifikáty.

Dva typy portfolií i klientů

Privátní sekce Raiffeisenbank rozděluje portfolia klientů na dva typy, klasické či dividendové, a i klienty si rozděluje na konzervativní a odvážnější. Horizont pět let ale banka považuje za krátkodobý.

„Ve zmíněném krátkodobém horizontu tak klienti využívají řízenou správu portfolia, kolektivní investice prostřednictvím fondů a certifikátů, dluhopisy, ale i investice do nemovitostního trhu. Ve zhruba desetiletém investičním horizontu už patří místo úvaze o vytvoření vlastního fondu, například spolu s rodinnými příslušníky nebo obchodními partnery nebo vytvoření fondu kvalifikovaných investorů,“ říká za banku mluvčí Tomáš Kofroň. Tyto speciální fondy lze vytvořit s investicí od sta tisíc eur (2,7 milionu korun).

Kam s penězi? Co radí finanční poradciKam s penězi? Co radí finanční poradci | e15