Bohatství světa drží zlomek lidí

Rolls Royce Phantom je symbol luxusu (ilustrační foto)

Rolls Royce Phantom je symbol luxusu (ilustrační foto) Zdroj: Autorevue.cz

Nerovnost v držení soukromého majetku je ve světě velmi výrazná. Vyplývá to z nejnovější zprávy o globálním bohatství švýcarské banky Credit Suisse. Nejbohatších 32 milionů obyvatel planety, což je pouze 0,7 procenta dospělé populace, drží majetek v hodnotě 98,7 bilionu dolarů. To představuje 41 procent celkového světového jmění v držení soukromých osob.

Dalších 361 milionů dospělých, tedy 7,7 procenta, obyvatel Země drží dalších 42,3 procenta světového bohatství, tedy 101,8 bilionu dolarů. Bezmála 84 procent globálního bohatství je tak v rukou pouhých 8,4 procenta dospělé populace.

Základna pyramidy rozdělení světového bohatství pak ukazuje, že 68,7 procenta, tedy více než 3,2 miliardy dospělé populace, ovládají pouhá tři procenta (7,3 bilionu dolarů) globálního bohatství.

Pyramida bohatstvíPyramida bohatství

Studie ukázala, že největší nerovnoměrnost v rozdělení bohatství panuje v Rusku. S pouhou výjimkou několika karibských ostrovů, kde je výsledek zkreslen skutečností, že tam má trvalé bydliště řada miliardářů. V Rusku kontroluje pouhých 110 občanů 35 procent soukromého majetku v celé zemi.