Británie zbrojí na právní bitvu s ECB

Velká Británie

Velká Británie

Velká Británie je odhodlána zažalovat Evropskou centrální banku (ECB) kvůli připravované regulaci, která by podle Britů poškodila londýnskou City tím, že by jeden z největších clearingových domů musel přesunout své operace do eurozóny.

Neobvyklé odhodlání britských představitelů jen podtrhuje hloubu nevraživosti, která na ostrovech panuje vůči politice ECB. Britové celou záležitost vnímají velmi citlivě jako válku mezi nimi a francouzsko-německou koalicí o evropskou infrastrukturu finančních trhů.

Dokument ECB, který centrální banka vydala v létě, požaduje, aby všechny clearingové domy byly umístěny na území států eurozóny v případě, že drží více než pětiprocentní tržní podíl finančního produktu v eurech. Velká Británie požádá soudy, aby toto pravidlo zrušila s argumentací, že je v rozporu s volným pohybem kapitálu a právem na provozování přeshraničního podnikání napříč celou Evropskou unií.

Čtětě také:

Pravidlo, pokud bude ECB vynucovat jeho dodržování, by podkopalo postavení Londýna jako finančního centra, jelikož řada clearingových domů by musela přesunout část svých aktivit do eurozóny, pravděpodobně Paříže či Frankfurtu. Mluvčí britského ministerstva financí pro Bloomberg uvedl: „Rozhodnutí ECB je v rozporu s evropským právem a podstatou společného trhu, což je důvod, proč jsme se rozhodli hledat pomoc u Evropského soudního dvora.“

Britští diplomaté již delší dobu upozorňovali na snahy Paříže zavést takovou regulaci, která by posunula těžiště evropského finančního světa z ostrovní City směrem na pevninu. Londýn je domovem LCH Clearnet, který procesuje všechny akciové obchody, které se uskuteční na londýnské burze. Poskytuje také clearingové služby pro neregulovaný trh derivátů a patří k největší vypořádacím domům na světě. Dceřinou společností LCH Clearnetu je pařížská společnost Clearnet SA.