Britská banka Barclays bude také propouštět

Barclays

Barclays

Barclays plánuje letos propustit na tři tisíce zaměstnanců poté, co se její pololetní zisk meziročně propadl o třetinu. Pouhý den poté, co konkurenční ostrovní banka HSBC oznámila hromadné propouštění, tak Barclays uvedla, že v prvním pololetí již propustila 1400 svých zaměstnanců a do konce roku ji ze současných 146,1 tisíce opustí dalších další 1400 až 1600.

Šéf banky, Bob Diamond, uvedl, že propouštění je součástí širších opatření ve snaze zvýšit návratnost investice akcionářům. „Očekávám, že tempo propouštění bude pokračovat i ve druhém pololetí, ale může se o něco zrychlit,“ prohlásil Diamond, které se do čela banky postavil na začátku letošního roku a za cíl si vytýčil zvýšit návratnost vlastního kapitálu na 13 procent ze současných 9,1 procenta.

Pololetní zisk před zdaněním britské bance v prvním pololetí klesl o 33 procent na 2,64 miliardy liber poté, co banka vyčlenila miliardu liber na urovnání sporů ohledně prodeje pojistek proti neschopnosti splácet hypoteční úvěry. Při očištění od jednorázových vlivů by Barclaysvydělala 3,68 miliardy liber, tedy o 24 procenta více než v prvním pololetí loňského roku.

Barclays Capital, investiční divize banky, kterou v poslední dekádě postavil právě Bob Diamond, vykázala pokles zisku před zdaněním o devět procent na 2,31 miliardy liber. „Na vině je propad obchodů s dluhopisy, měnami a komoditami,“ upřesnil Diamond.

Také švýcarské banky UBS a Credit Suisse již také, po nevalných výsledcích svých investičních divizí, oznámily výrazné snižování počtu zaměstnanců.