Brokerjet České spořitelny ruší část služeb

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Jeden z největších českých on-line brokerů omezuje své služby. Léta ztrátový Brokerjet České spořitelny ruší na konci června službu Můj makléř, kterou využívaly stovky klientů z řad drobných investorů.

Spořitelna zruší osobní makléřský servis po čtyřech letech kvůli slabému zájmu klientů. Brokerjet samotný pokračuje dále, pozorovatelé však soudí, že jedním z možných scénářů vývoje napjatého domácího trhu online investic je konsolidace.

„Zájem nenaplnil očekávání. Pokud budou mít klienti využívající službu zájem o další obchody, mohou je realizovat prostřednictvím standardních služeb skupiny České spořitelny,“ uvádí Marek Pšeničný z České spořitelny. Uzavření bran jedné z tradičních bašt malých obchodníků a postoupení klientského portfolia konkurenci prozatím firma neplánuje. „V tuto chvíli na toto téma s nikým nejednáme,“ uvedl šéf Brokerjetu ČS Libor Janoušek.

Neuspokojivé hospodaření

Brokerjet v loňském roce vydělal kolem 800 tisíc korun, po dvou ztrátových letech se tak dostal technicky do zisku. V roce 2013 prodělal Brokerjet více než deset milionů korun, o rok dříve pak dva miliony. Ještě v letech 2011 a 2010 byl obchodník v zisku, vydělal deset, respektive 17,5 milionu korun. Ne zrovna uspokojivé hospodaření vzbudilo na trhu spekulace o možném prodeji klientského portfolia, někteří z konkurenčních hráčů by balíkem drobných klientů zřejmě nepohrdli.

„Na trhu drobných retailových investorů vidíme dlouhodobě zajímavý potenciál. Jsme připraveni urychlit náš růst i jednáním o případných akvizičních příležitostech,“ uvádí šéf konkurenční Patria Finance Jiří Vyskočil.