Brusel kritizuje ratingové agentury za hodnocení vládních bondů

Ratingová agentura Fitch

Ratingová agentura Fitch Zdroj: CC BY 2.0: Gideon Benari

Třem hlavním ratingovým agenturám Moody's, Standard & Poor's a Fitch hrozí pokuta od evropského regulátora, protože nedokázaly odstranit nedostatky ve svých praktikách při hodnocení státních dluhopisů. Úřadu se nelíbila třeba špatná kontrola důvěrnosti informací, prý to může znamenat ohrožení kvality či nezávislosti ratingů.

Úvěrové ratingy jsou klíčovou součástí finančního systému, investoři totiž podle nich posuzují míru riziky. Ekonomická krize však vyvolala obavy, že trh se na hodnocení agentur spoléhá až příliš.

Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) dnes zveřejnil výsledky vyšetřování, které v období od února do října zkoumalo, jakým způsobem agentury sestavují ratingy vládních dluhopisů. ESMA zkritizoval hlavně prodlevy při zveřejňování změn ratingů a nedostatečnou kontrolu důvěrnosti informací v agenturách.

„Vyšetřování odhalilo nedostatky v procesu tvorby státních ratingů, které mohou znamenat hrozbu pro kvalitu, nezávislost a integritu těchto ratingů,“ uvedl předseda úřadu Steven Maijoor. Dodal, že agentury musí připravit nápravné plány, aby plně sladily své aktivity s legislativou Evropské unie a vymýtily neadekvátní praktiky používané v minulosti.

Agentury Moody's, Standard & Poor's a Fitch se po vypuknutí finanční krize staly terčem kritiky kvůli vysokému hodnocení finančních produktů, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích.

V Evropě pak byly kritizovány za to, že navzdory záchranným programům a úsporným opatřením příliš rychle snižovaly hodnocení úvěrové spolehlivosti zadlužených evropských zemí.