Brusel odstřihl Maďary od evropských peněz

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Evropská komise pozastavila Maďarsku čerpání peněz z unijních fondů. Příčinou je způsob, jakým Budapešť řídí rozvojové dotace.

„Evropská komise může potvrdit, že dočasně odkládá Maďarsku některé platby ze strukturálních fondů, a to kvůli významným nedostatkům zjištěným při auditech řízení a kontroly u osmi operačních programů,“ uvedl mluvčí komise Jonathan Todd pro list Financial Times.

O kolik Maďarsko přijde, záleží na vyjednávacích schopnostech premiéra Orbána. Klíčová schůzka s evropskými představiteli by se měla odehrát ještě v tomto měsíci. Podle Jánose Lázára, šéfa úřadu budapešťské vlády, riskuje země v letošním roce ztrátu až dvou miliard eur.

Zaseknuté kohouty s europenězi nicméně nejsou pro Maďarsko žádnou novinkou. „V tuto chvíli Evropská unie nefinancuje 13 z 15 programů řízených Národní rozvojovou agenturou,“ řekl Lázár pro agenturu Reuters.

Stopkou evropským penězům kulminují problematické vztahy Bruselu s vládou premiéra Orbána, jež se ujala moci před třemi lety. „Série zvláštních daní uvalených převážně na sektory s vysokou účastí zahraničního kapitálu, zásadní změny v ústavním právu a reorganizace státní správy,“ vyjmenovává Václav Trejbal z Patria Online nejzásadnější třecí plochy mezi Budapeští a evropskými autoritami.

V problémech při čerpání dotací nezůstává Maďarsko samo. Obdobné situaci nedávno čelila i Česká republika. „Maďarské problémy se ale hromadí přinejmenším od roku 2011,“ poznamenal Otilia Dhand z poradenské firmy Teneo Intelligence.

Maďaři splatili dluh