Bulharskem otřásá spor o záchranu banky

Bulharsko

Bulharsko

Bulharský ministr financí se dostal do ostrého sporu s tamní centrální bankou ohledně zapojení ruské státní banky VTB do záchrany bulharského finančního domu Corporate Commercial Bank (CCB). Aféra zbytku Evropské unie připomíná provázanost nejchudšího členského státu unie s Ruskem, která není ostatním členům osmadvacítky po chuti.

CCB se dostala do problémů poté, co jeden z jejích velkých klientů obvinil největšího akcionáře banky, bulharského magnáta Cvetana Vassileva, že na něj plánoval atentát. Centrální banka se do situace rychle vložila z obavy ze spuštění runu na další banky a o víkendu oznámila, že CCB přechází do režimu zvláštního dohledu, akcie současných akcionářů přestanou platit a banka bude zestátněna. Proevropský guvernér centrální banky Ivan Iskrov chtěl pravděpodobně vyšachovat ruské akcionáře ze hry.

Tomu chtěla socialistická vláda zabránit. V pondělí tak přispěchal ministr financí Dimitar Čobanov s prohlášením, že nejdříve bude současným akcionářům umožněno nalít do banky dodatečný kapitál. Po Vassilevovi jsou hlavními akcionáři
ománský státní rezervní fond s 30procentním podílem a ruská státní banka VTB, která drží 9,1 procenta akcií.

Atanas Bostandijev, šéf VTB Capital, v rozhovoru pro deník Financial Times uvedl, že banka se nepodílí na řízení CCB a ani neplánuje dodat dostatečný kapitál či likviditu.

Zatím není ani jasné, kolik kapitálu bude čtvrtá největší bulharská banka potřebovat. Levicový ministr financí řekl, že to bude oznámeno až za deset dní. Akcionáři přitom hrají o čas. Mají jej jen do 21. července. Pokud do té doby neposkytnou CCB nové peníze, bude banka zestátněna.