Centrální banka již na pokutách vybrala více než loni

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jklamo via Wikimedia

Česká národní banka letos přitvrdila v trestech pro nepoctivce na finančních trzích. Od začátku roku rozdala banka domácím hráčům pokuty za 16,5 milionu korun, což je více než za celý loňský rok. Tehdy inkasoval regulátor v rámci dohledu nad finančními trhy takřka o milion méně.

V branži obchodníků s penězi měli největší potíž s dodržováním práva čeští burziáni, kteří často rozjížděli riskantní byznys bez vědomí ČNB. „Nejvyšší pokuty jsou ukládány v oblasti kapitálového trhu a pojišťovacího zprostředkování,“ uvádí Kateřina Bartůšková z ČNB. Smutný letošní primát drží brněnská brokerská firma Amidea, které regulátor potvrdil sedmimilionovou pokutu za neoprávněné obchody s extrémně rizikovými nástroji. Broker prý od roku 2012 bez vědomí ČNB zprostředkovával takřka pěti stovkám klientů on-line obchody s měnami a deoficiálního riváty přes partnerské firmy registrované na Kypru nebo na Seychelských ostrovech.

S odporem proti dvouapůlmilionové pokutě letos neuspěl ani investiční fond Arca Capital Global Equity z impéria česko-slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Fond pykal za to, že jeho vedení obešlo při správě aktiv v závěru roku 2013 správce fondu, investiční společnost Avant. Trest 750 tisíc korun dostali pražští brokeři z firmy Stock Business, kteří v telefonátech s klienty s příslibem budoucích zisků nekriticky zdůrazňovali historické výnosy vybraných akcií na pražské burze, na půl milionu pak vyšlo investiční energetickou firmu Geen General Energy opomenutí včas vydat prospekt k dluhopisové emisi.

Přes prsty dostali i někteří ze směnárníků. Na trestné listině se, byť jen s několikatisícovou pokutou, octl i vyhlášený karlovarský hotel Richmond, jehož klienti prý při směně valut nedostávali od hoteliérů dostatek informací.

Nejvyšší trest
Nejvyšší pokutu v historii 20 milionů korun dostal od ČNB v roce 2010 obchodník s cennými papíry Capital Partners. Firma vydělávala churningem neboli příliš častými obchody s cennými papíry klientů, za což inkasovala vysoké poplatky.

Příliš silná koruna České národní bance nevoní