Češi jsou po Angličanech a Lucemburčanech největší střádalové v Evropě

peníze, ilustrační foto

peníze, ilustrační foto Zdroj: Marek Schwarzmann, E15

Jak jsou na tom Češi, pokud jde o známé přísloví Kdo šetří, má za tři? V rámci Evropy dobře, v růstu úspor jim totiž patří třetí místo za Velkou Británií a Lucemburskem. Úspory podle mezinárodního průzkumu ING Bank vzrostly za poslední rok u 27 procent z nás, zatímco mezi Evropany se může jejich zvýšením pochlubit v průměru jen každý pátý. Do svých rezerv nejvíce sahají Italové a Španělé.

„V meziročním srovnání sice došlo k mírnému poklesu počtu těch, kterým se podařilo úspory navýšit, ale v porovnání s ostatními evropskými státy si vedeme velmi dobře. Domníváme se, že je to způsobeno nejistotou spojenou s dalším ekonomickým vývojem a z toho vyplývající snaha nás, Čechů, zajistit se do budoucna,“ okomentoval čísla ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček.

Na celoevropské scéně ale nejsou úspory v převaze. Navýšit své úspory se sice podařilo každému pátému Evropanovi (20,7 procenta), naopak ale více než třetině (37,5 procenta) se finanční rezervy ztenčily.

Británie a Lucembursko jsou jediné dvě země, kde počet lidí, jejichž úspory rostly, převyšuje množství těch, které zaznamenaly pokles.

Naopak nejhůře jsou na tom z tohoto pohledu v Itálii, kde zvýšení úspor deklaroval méně než jeden z deseti obyvatel, zatímco jejich snížení téměř každý šestý. Obdobně jsou na tom také obyvatelé Rumunska nebo Španělska.

Pokud jde o Čechy, pro třetinu z nás (34 procent) zůstala výše úspor v loňském roce nezměněna. Více než čtvrtina našich spoluobčanů, jak již bylo uvedeno, uvádí zvýšení svých úspor, zatímco více než třetině (35 procent) se nepodařilo finanční rezervu udržet ve stejné výši.

Jak se změnily úspory Evropanů za poslední rok

Vývoj úspor Evropanů v roce 2013Vývoj úspor Evropanů v roce 2013|ING