Češi obléhají hypoteční banky. Vysoké sazby nevadí, zájemce pohání strach z ČNB

Hypotéky zdražují letos už devátým měsícem v řadě.

Hypotéky zdražují letos už devátým měsícem v řadě. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Lidé na poslední chvíli dohánějí levné hypotéky. Jen za listopad si na bydlení napůjčovali přes 37 miliard korun, nejvíce od června, který byl na hypotéky vůbec nejsilnějším měsícem v historii. Celkem tak banky od počátku roku rozpůjčovaly na bydlení přes 392 miliard korun, téměř o tři čtvrtiny více než za dosud nejsilnější rok 2020. Zájemce o půjčku neodradil ani rostoucí úrok, který podle statistik Fincentrum Hypoindexu během listopadu vyšplhal na 2,7 procenta.

„Větší počet hypoték v listopadu byl poskytnut pouze v roce 2016, a to takřka 14 400. Tehdy ovšem objem poskytnutých hypoték nepřekročil třicet miliard korun. Oproti říjnu vzrostl objem sjednaných hypoték o 16 procent a meziročně pak narostl dokonce o 38 procent,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zatímco v roce 2016 podpořily obrovský zájem o hypotéky obavy z nového zákona o spotřebitelském úvěru, letos je to strach z dalšího růstu sazeb i zpřísňování příjmových limitů pro hypotéky stanovených centrální bankou. 

Lidé tak během listopadu zcela ignorovali devátý měsíční růst hypotečních sazeb v řadě. Půjčky na bydlení finalizované během listopadu tak byly takřka o třetinu dražší než na počátku roku. Vzhledem k obrovskému množství zpracovávaných hypoték to ovšem byly půjčky uzavřené už před několika měsíci, noví zájemci tak na pobočkách zaplatili ještě nesrovnatelně více.

„Už nyní se nabídkové úroky u nových hypoték pohybují kolem čtyř procent. Pokud bude ČNB ještě dál zvyšovat úrokové sazby, a zatím se tváří, že ano, tak se na jaře budou úroky u hypoték běžně pohybovat kolem pěti procent,“ uvádí privátní investiční poradce Jan Traxler. 

Ani povětšinou rostoucí sazby prý ovšem letos nezabrání dosažení absolutního českého hypotečního rekordu. „Do konce roku zbývá poslední měsíc, přesto již s naprostou jistotou můžeme říci, že se hypotečnímu trhu podaří překonat hranici 400 miliard korun sjednaných hypoték,“ zdůrazňuje Sýkora. Očekává, že banky za celý rok rozpůjčují na bydlení kolem 420 miliard korun.

Lidé budou podle něho motivováni nabírat hypotéky nejpozději do počátku dubna příštího roku, kdy ČNB znovu přikáže bankám, aby hypotéky poskytovaly striktně s ohledem na příjmovou situaci zájemců i jejich úroveň zadlužení.