Češi přestali šetřit. Zadluženost domácností se v únoru téměř zdvojnásobila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Dluh českých domácností u bank a finančních institucí v únoru vzrostl. Od konce ledna se zvýšil o 773 milionů na 1,206 bilionu korun. Také meziročně byla únorová zadluženost vyšší, a to o 45,6 miliardy, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost firem se naopak snížila. Proti prvnímu měsíci roku klesla o 6,1 miliardy na 989,4 miliardy korun. Proti loňskému lednu byla naopak vyšší o téměř 11 miliard.

Na jednodenních vkladech měly u bank domácnosti uloženo 1,254 bilionu korun, od ledna se tak objem jejich vkladů zvýšil o 14 miliard a od loňského února o 80 miliard. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti uloženo 335,1 miliardy korun, v meziměsíčním srovnání tedy o 2,5 miliardy méně a v meziročním o 7,1 miliardy méně.

Zadluženost
Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.