Česká ekonomika po více než roce posílila. Lidé začali utrácet

Otevření Primarku v Praze

Otevření Primarku v Praze Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 0,6 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu, který jej zveřejnil na svém webu.

K meziročnímu růstu se hrubý domácí produkt (HDP) vrátil po roce a čtvrt. Jeho výše překonala předchozí zatím největší meziroční růst ekonomiky z druhého čtvrtletí 2006, kdy činil 7,5 procenta. Výsledek kladně ovlivnilo uvolnění restrikcí proti koronaviru, které výrazně zasáhly ekonomiku v loňském roce, a zejména pak zahraniční poptávka a zvýšená spotřeba domácností.

"Rozvolňování protiepidemických opatření umožnilo domácnostem částečně realizovat odloženou spotřebu. Zvýšily se i výdaje domácností za služby," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Nárůst ekonomiky byl mírnější, než očekávali analytici. Ti předpokládali, že by ekonomika ve sledovaném čtvrtletí stoupla zhruba o devět procent. Odůvodňovali to především nízkou srovnávací základnou z loňského roku zasaženého omezeními souvisejícími s pandemií nemoci covid-19.

"Meziroční růst hrubé přidané hodnoty byl nejvíce ovlivněn vývojem v průmyslových odvětvích. Mezičtvrtletní srovnání pozitivně ovlivnila především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství," uvedli statistici.

Kermiet současně připomněl, že kvůli nedostatku komponentů v řadě průmyslových odvětví se zvýšily zásoby nedokončených výrobků, což mělo dopad na vývoz zboží.