Česká národní banka loni vykázala ztrátu téměř 38 miliard korun

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
6
Fotogalerie

Česká národní banka loni vykázala ztrátu 37,5 miliardy korun. O rok dříve měla centrální banka rekordní zisk 91,7 miliardy korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů o bilanci ČNB.

Zisk z roku 2020 banka využila na úhradu části účetní ztráty z minulých let, která tak klesla na 37,5 miliardy korun. Po letošním výsledku hospodaření tak kumulovaná účetní ztráta zřejmě stoupne. Ztráta vznikla v roce 2017, kdy centrální banka vykázala ztrátu přes 249 miliard korun. Důvodem byl nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny. Devizové intervence ukončila centrální banka v dubnu 2017 po 41 měsících.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera za výsledkem loňského hospodaření je posílení koruny v závěru roku a také vyšší náklady na provádění měnové politiky vzhledem k rychlému růstu základní úrokové sazby ČNB. Dalším faktorem je podle něj velké množství likvidity ve finančním sektoru po intervencích ČNB z let 2013 až 2017. „V opačném směru hospodaření pomáhal příznivý vývoj akciových indexů, ve kterých má ČNB část rezerv investovaných,“ uvedl Seidler.

Centrální banka dlouhodobě upozorňuje na to, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou a finanční stabilitu. Hospodářský výsledek je předběžný a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2021, uvedla banka. Konečný hospodářský výsledek za loňský rok bude znám až ve zprávě o hospodaření, kterou ČNB publikuje na jaře.

ČNB určuje měnovou politiku, pečuje o finanční stabilitu, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává i dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami a institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Video placeholde
Očima guvernéra: Nezávislost ČNB • Videohub