České akcie konjunkturu nevěstí

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

Ačkoli se tuzemská ekonomika podle statistiků pomalu zvedá z recese, vyhlídky českých akcií zřetelné nejsou. První měsíc školní docházky vytrestal investory po přílivu nepříznivých zpráv pro domácí tituly z dílen analytiků. Ti v polovině případů snížili ocenění a k podzimním nákupům na pražském akciovém trhu vyzval jen každý desátý. Podzimním investorským mottem tak zůstane zdrženlivost.

Růstové perspektivy analytici obtížně hledají zejména v případě akcií ČEZ. „Ceny elektřiny zůstanou zřejmě po několik dalších let nízko a mohou i klesnout,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Banka v ročním horizontu očekává přibližně desetiprocentní pokles hodnoty energetické akcie.

Tvrdým oříškem zůstávají pro trh akcie NWR. Zámořská JP Morgan sází do roka a do dne na padesátiprocentní propad akcií, naopak Concorde Securities předpokládá třetinový růst. Pomoci může prodej OKK. „Podle našich odhadů může částka pomoci financovat kvartální deficit hotovosti v dodatečných třech až čtyřech čtvrtletích,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Directu.
Optimismus je na pražské burze spjat s finančními tituly. Experti Natixis v ročním horizontu věští více než třicetiprocentní růst akcií Erste, s desetiprocentním růstem VIG zase počítá HSBC.

Vybraná investiční doporučeníVybraná investiční doporučení

Rizik pro domácí akciový růst zůstává celá řada. Zejména ČEZ, Telefóniku CR i oba bankovní tituly by nepříznivě ovlivnilo zvýšení korporátní daně plánované sociální demokracií, celý trh pak mohou ohrozit perspektivně rostoucí úrokové sazby. Pražské burze však škodí i dlouhodobě nižší výkonnost proti okolním trhům.

„Investoři se na pražskou burzu jen tak nevrátí, naučili se obchodovat jinde, zejména v Německu a ve Spojených státech,“ uvádí Tomáš Menčík z Cyrrusu. Velké šance českým akciím nedává. „Předpokládám, že do roka může být domácí trh o něco níže než nyní,“ dodává analytik. Zabrat nemusí ani vymodlená konjunktura. „Předpokládaný růst české ekonomiky v příštím roce mezi jedním až dvěma procenty do Prahy investory nedostane,“ uvádí Němý.