České banky jsou nejstabilnější v regionu, zároveň vykazují vysoké zisky

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: profimedia

Česká spořitelna
2
Fotogalerie

Bankovní trh ve střední a východní Evropě v příštích třech letech silně poroste. Česká republika má nejstabilnější bankovní trh v regionu, a přitom je vysoce ziskový, napsala agentura APA s odvoláním na zprávu o bankovním sektoru vestředovýchodní Evropě za rok 2019, vydanou rakouskými skupinami Erste Group a Raiffeisen Bank International (RBI). Rakouské banky přitom mají na trhu v regionu opět více než čtyřicetiprocentní podíl.

Růst mají zejména významné bankovní trhy v Polsku a Rusku a profitovat u toho mají i rakouské banky, které patří mezi největší západní bankovní domy v regionu.

Česká republika je nejstabilnějším a vysoce ziskovým bankovním trhem v regionu. Průměrná rentabilita vlastního kapitálu (ROE) tu loni byla stejně jako v Rumunsku a Rusku těsně nad 14 procenty. To byla nejvyšší hodnota od let 2007 a 2008, konstatuje zpráva.

„Zdá se, že rakouské banky ve střední a východní Evropě mají opět víc chuti a manévrovacího prostoru pro růst v regionu,“ řekl šéf národohospodářského oddělení RBI Gunter Deuber. Tržní podíl Erste Group a RBI mezi velkými bankami působícími v regionu loni zopakoval někdejší rekordní hodnotu přes 40 procent.

Poprvé za mnoho let loni ani jeden bankovní trh v regionu nezaznamenal celkové ztráty, řekl Deuber.

Výnosy bankovního sektoru ve středovýchodní Evropě podle něj loni dosáhly nejvyšší úrovně za posledních pět až šest let.

Rentabilita vlastního kapitálu v regionu překročila hranici 12 procent a obzvlášť pozoruhodná je široká základna tohoto zotavení, soudí Deuber.

Všechny klíčové trhy - střední Evropa, jihovýchodní Evropa a východní Evropa - zaznamenaly v roce 2018 dvouciferné hodnoty ROE. Vzpamatovaly se také bankovní trhy v Rusku a na Ukrajině.

Pozitivní vývoj ziskovosti byl podpořen dalším zlepšením kvality úvěrů, největším nárůstem úvěrů od roku 2011 a stabilizací čistých úrokových marží na důležitých trzích. Podle zprávy nebude jednoduché letos překonat loňský pozitivní vývoj, pokud jde o růst a zisky.