Lagardeová je dáma na správném místě, lákání Česka do eurozóny bude silnější, říká ekonom Zahradník

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: Reuters

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová
Christine Lagardeová
4
Fotogalerie

Do čela Evropské centrální banky usedne francouzska Christine Lagardeová. „Je dáma na správném místě,“ říká k nominaci francouzské političky ekonom a odborník na problematiku Evropské unie Petrr Zahradník. Podle něj může přispět k větší disciplinovanosti eurozóny – v porovnání se stávajícím guvernérem ECB Mariem Draghim je totiž mnohem zkušenější v tom, jak neukázněné země „zpacifikovat“. Její zvolení však může mít také dopady na Česko a další evropské státy, které se roky snaží vyhnout přijetí eura. 

Je podle Vás Lagardeová tou správnou volbou do čela ECB?

Pokud bych měl říct, že je jednou jedinou, byl bych na pochybách. Ale jestli mám říct, že je správnou volbou mezi pěti nebo šesti možnými kandidáty, tak určitě ano. Tím chci říct, že není jedinou představitelnou osobou, která by tuto pozici zvládla, místo v úzkém finále výběru ale určitě má a návrh unijních lídrů je podle mého velice kompetentní.

Lagardeové je sice vyčítáno, že nemá hluboké ekonomické vzdělání, že se v podstatě celý život pohybovala v politice a že nemá zkušenost s tím, jak banky fungují, přesto si myslím, že její kurikulum je velice působivé. A to i v porovnání s ostatními osobnostmi, které byly v této souvislosti zvažované – ať už se jedná o německého kandidáta Jense Weidmanna, nebo duo Finů Olliho Rehna a Erkkiho Liikanena. To jsou pro vedení ECB suverénně nejlepší kandidáti a žádný z nich by nebyl šlápnutím vedle, to samé však bohužel nemůžu říct o zbylých pozicích, které mají být v rámci EU nově obsazeny. Nicméně Lagardeová je podle mě dáma na správném místě.

Lagardeová je podobně jako dosavadní guvernér ECB Mario Draghi označovaná za takzvanou „měnovou holubici“, která dává přednost nižším úrokovým sazbám a podpoře ekonomického růstu. Dá se tedy čekat, že bude politika ECB pod taktovkou Lagardeové vesměs stejná jako doposud?

Netroufal bych si použít slovo „stejná“, protože pan Draghi byl vystaven neopakovatelné zkušenosti, kdy musel při nástupu do funkce čelit bezprecedentní ekonomické krizi, což věřím, že během působení Lagardeové nenastane. Návaznost na politiku Maria Draghiho však bude viditelná hlavně v tom, že nebude hledět pouze na měnové parametry, jako by to bylo možné očekávat třeba od Němce Jense Weidmanna, který je naopak označován za takzvaného „jestřába“.

Lagardeová nebude brát v úvahu jen ekonomický kontext. Bude brát v potaz růstové i strukturální faktory a koneckonců i její praxe v Mezinárodním měnovém fondu, kde je zapotřebí skloubit pohled čistě měnový s tím šířeji ekonomickým, pro ni bude velmi dobrou kompetencí.


Celý rozhovor najdete na webu INFO.cz >>>