České banky loni rekordně vydělaly

Bankomat

Bankomat Zdroj: E15

České banky loni zažily famózní rok. Největším z nich rostl zisk dvoucifernými tempy. Bankovní sektor jako celek vydělal 63,9 miliardy korun. To je skoro o pětinu více než v předchozím roce.

Tuzemské finanční ústavy tak výrazně zlepšují ziskovost mateřských skupin – například Česká spořitelna, která oznámila včera zisk 16,6 miliardy korun, loni vydělala více než celá skupina Erste.

Tučné časy bankovnictví ale podle poradců letos skončí. „Pro bankovní sektor bude velmi obtížné udržet v příštím roce zisky na podobné úrovni. Ekonomika neroste a v oblasti snižování nákladů již mají banky omezený prostor,“ řekl deníku E15 exguvernér ČNB a nynější poradce pro bankovnictví KPMG Zdeněk Tůma. Z průzkumu KPMG mezi bankéři vyšlo, že sami očekávají stagnující výnosy i zisky.

Poradce Deloitte a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer s tímto názorem souhlasí. Podle něj české banky zatím odolávaly tlaku krize nad očekávání dobře. Jejich výnosy ale hodně plynou z dlouhodobých kontraktů, ziskovost portfolií tak bude záviset na jejich výnosnosti, protože nové obchody se příliš uzavírat nebudou. Letos tolik nepomůže ani rozpouštění rezerv, které si banky během nejprudší krize vytvářely na špatné úvěry. Loni do zisku přispěl fakt, že lidé i podniky úvěry splácejí, banky netrápily ani odpisy dluhopisů periferních ekonomik EU.

Přes určitý pesimismus ale i letošek začal pro finanční domy zatím dobře. Podle údajů z jejich bilancí sektor v lednu vydělal 7,5 miliardy korun. Loni v lednu to bylo 5,8 miliardy korun.

Hospodářské výsledky českého bankovního sektoruHospodářské výsledky českého bankovního sektoru | ARAD, CNB

Banky se stále častěji zaměřují na „staronové“ obchody, jako je refinancování. Už loni jim pomáhal například minulý hypoteční boom. Letos vyprší fixace hypotečním úvěrům v objemu zhruba sto miliard korun, uzavřených v minulých letech. O tuto sumu se banky mohou poprat. Na druhou stranu obchodním výnosům příliš nepomáhá politika nulových úrokových sazeb.

S novými obchody to bude těžší. „Vnější nejistota vývoje je velká, lidé jsou velmi obezřetní,“ poznamenal Niedermayer. To potvrzují i poslední data ČNB: letos v lednu poprvé po jedenácti letech klesla zadluženost domácností. Trojici největších českých bank, České spořitelně, ČSOB a Komerční bance, loni vzrostl zisk na celkem 46,1 miliardy korun. Pro Českou spořitelnu a KB, která vydělala 14,2 miliardy korun, to byl historicky nejvyšší zisk, ČSOB vydělala více v roce 2009.